'Tam çalışıyoruz yarım maaş alıyoruz, 30 dakikada yetişmezsen maaşından kesiyorlar'

'Tam çalışıyoruz yarım maaş alıyoruz, 30 dakikada yetişmezsen maaşından kesiyorlar'
Siparişleri yetiştirmek için zamanla yarışan moto kuryeler, pandemi sürecinde artan iş yükü, çalışma koşulları ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

Günün her saati cadde ve sokaklarda olan moto kuryeler ve paket yemek servisçileri, verilen siparişleri adreslere teslim etmek için zamanla yarışıyorlar. Sadece pandemi sürecinde 160'tan fazla moto kurye, hayatını kaybetti.

ARTI TV muhabiri Elif Çetiner, moto kuryelerle konuşarak, yaşadıkları sıkıntıları dinledi. 

Pandemi ve kış koşullarına rağmen dışarıda çalışılan iş kollarından biri olan motor kuryelik hizmeti, özellikle büyük şehirlerde yaygınlaşıyor. Kimi şirketlerin evrak ve eşyalarını taşıyor, kimi ise yiyecek siparişlerini. Ancak sektör büyüdükçe sorunlar da büyüyor.

'TAM ÇALIŞIYORUZ, YARIM MAAŞ ALIYORUZ'

Kuryeler, "İnsanlar evden çıkmayınca bize yüklendiler mecburen, normalde iş bulmazken şimdi iş yetiştiremiyoruz" ve "Çok yoğunluk var. Şu an bile yarım saatim var, ekspres evrak almam lazım, şartlarımız kolay değil, bütün yollar paralı, üzerimizde çok yük var, gelirimiz tam yeterli değil" dediler.

Kuryelerden biri de "Tam çalışıyoruz, yarım maaş alıyoruz, ben gündüz kuryelik yapıyorum, akşam da paket servisinde çalışıyorum, her yerde bu tür sıkıntılar var" dedi.

'30 DAKİKADA YETİŞMEZSEN MAAŞINDAN KESİYORLAR'

Hızlı olma baskısı ve bunun beraberinde getirdiği dikkatsizlikle zaman zaman kurallara uyulmaması nedeniyle onlarca moto kurye siparişleri yetiştirmek adına hayatını kaybetti.

Bu durumu "30 dakikada yetiştiremezsen senin maaşından kesiyorlar, evrakı yetiştiremezsen senin maaşından kesiyorlar" sözleriyle anlatan kuryeler, sşöyle devam etti:

"Millet sıcak evinde oturuyor, paketim geç kaldı, evrakım geç kaldı, ben para verdim. Şunu düşünüyorlar ben para verdim kurye her şeyi yapar. Herkes ucuz işçilik peşinde, bu iş ucuz iş değil, bunu herkesin bilmesini istiyorum biz canımızı tehlikeye atarak yapıyoruz."

'BEN HAYATTA OLACAĞIM Kİ ÖNCE, YEMEK GÖTÜREYİM'

Motor kuryelerin en büyük talebi ise 30 dakikalık kuralın kaldırılması. "Bir tanesi motorumuza binsin akşama kadar bizimle dolaşsın, bizim bir şey söylememize gerek kalmaz, onlar daha gayretli çalışırlar motorlular için" diyen kuryeler, müşterilerin anlayışsız olmasından da şikayetçiler:

"Siparişim niye geç kaldı, niye geç geldiniz, bu şartlarda çalışıyoruz ama insanları hala memnun edemiyoruz. Önce sağlık! Ben hayatta olacağım ki adama yemek götüreyim; ama çoğu insan anlamıyor, benim yemeğim niye geç kaldı diyor." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar