Tanık asker: Seyit Rıza'yı, Atatürk ile görüşmeye ben götürdüm

Tanık asker: Seyit Rıza'yı, Atatürk ile görüşmeye ben götürdüm
Dersim Kültür ve Tarih Merkezi’ne ulaşan asker, Seyit Rıza'yı Atatürk'le görüşmeye götürdüğünü söyledi.

1937-1938 yıllarında yaşanan Dersim Katliamı sırasında, Seyit Rıza'nın Mustafa Kemal Atatürk'le görüşüp görüşmediği konusunda yeni bilgilere ulaşıldı. Dersim Kültür ve Tarih Merkezi'ne (Dersim Kultur und Geschichtszentrum-DKG) ulaşan yeni tanık olan bir asker Mustafa Ö., Seyit Rıza'yı görüşmeye kendi götürdüğünü anlattı. 1991 yılında kayıt altına alınan söyleşi görüntüleri Merkez tarafından yayımlandı. 

Şanlıurfa doğumlu olan tanık asker, Şanlıurfada askerliğe başlamasının ardından kısa süre sonra Dersim/Elazığ bölgesine gönderiliyor ve 1937-38 yıllarında ise klavuz şoför olarak Dersimde askerlik yapıyor. Bir yakını tarafından 1991 yılında kayıt altına alınan 11 dakikalık söyleşide Ö., askerlik anılarını paylaşıyor. DKG, tanık askerle görüşme yapan diğer tanıkla görüştü.

Kayıt, katliama ilişkin detaylı bilgi vermemesine karşın ilk kez bir tanığın Seyit Rıza ve Atatürk görüştüğü bilgisi verilmesi sebebiyle önem taşıyor.

Rudaw'da yer alan habere göre; Söyleşiyi yapan kişi, tanık asker ile ilgili olarak "Hafızası iyiydi, bazı şeyleri tam hatırlayamasa ve isimleri karıştırsa da hafızası iyiydi, söyleşiden önce kendisine Yasin Süresini okuttum, ezbere okudu" ifadelerini kullandı.

Ancak tanık asker aradan geçen 53 yıl sonra bazı isimleri hatırlamakta zorluk çekiyor. Seyit Rıza'nın oğlu Hüseyin ile torunu Polat'ı karıştırıyor. Tanık Dersim üzerine çok nadiren konuşurmuş.Söyleşiyi yapan kişiye "Ses kaydında kopukluk var acaba aradan bir şeyler mi çıkardınız?" sorusu yöneltilince de "Mustafa Ö. fazlaca yerinde durmazdı, kalkar tuvalete gider ya da namaza giderdi, o gün iki kez söyleşiyi yarım bırakarak namaz kılmaya gitti. Seyit Rıza'nın torunu Polat'ın ismini namaz dönüşü hatırladı. O kalkıp giderken teybi kapatır, geldiğinde yeniden devam ederdim. Kopukluklar bu nedenle oluştu aradan bölümler çıkarmadım" cevabını verdi.

Haberin tamamı için tıklayınız.

Öne Çıkanlar