Tanrıkulu, AİHM kararını paylaştı: ByLock tek başına delil değil

Tanrıkulu, AİHM kararını paylaştı: ByLock tek başına delil değil
AİHM, ByLock indirmenin 'FETÖ' yargılamalarında tek başına delil olamayacağına ilişkin karar verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) telefona ByLock indirmenin 'FETÖ' yargılamalarında tek başına delil olmayacağına ilişkin karar verdiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan CHP’li Tanrıkulu, daha önceden de Bylock indirmenin "tek başına delil olarak" sayılamayacağını söylediklerini, ancak bu uyarılarının dikkate alınmadığını hatırlattı. AİHM'in bu konudaki kararını aktaran Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bylock ile ilgili bir karar çıktı AİHM’den. Öteden beri salt Bylockun telefona indirilmiş olmasından mahkumiyet çıkmayacağını ifade ediyorduk. Tek başına delil olmaz diyorduk, nitekim AİHM bir polis memurunun açtığı davada, Tekin Akgün Davasında, Türkiye'yi sözleşmenin 5. Maddesinden, yani kişi özgürlüğü ve güvenliği maddesinden mahkum etti. 3 ayrı ihlal tespiti yaptı ve bununla ilgili soruşturma açılmış olmasını, bir mahkumiyet kararı verilmiş olmasını, tutuklama olmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı buldu. Yani ‘sadece Bylock’un telefona indirilmiş olmasından bir mahkumiyet kararı çıkartamazsınız, soruşturma açamazsınız, bunun başka delillerle desteklenmiş olması gerekir’ dedi.

Aslında verilmiş kişisel bir karar ama önemli tespitler de var: Şu anda yargılaması bu nedenle devam eden, henüz kesinleşmemiş yüzlerce belki binlerce tutuklu ve hükümlü var gerçekten Bylockt’an salt Bylock’tan ceza almış veya tutuklanan insanlar var. Hızla ama hızla yargının AİHM'in bu kararını gözetmesi gerekir. Anayasanın 90. Maddesi uyarınca bağlayıcı bir karardır. Dolayısıyla bu yurttaşlar bakımından da yeni ihlallere yer vermemek bakımından hızlı tahliye ya da hükmün geri bırakılması noktasında infazın durdurulması noktasında adımlar atılması gerekiyor. Bunun da her ortamda takipçisi olacağımızı buradan belirteyim."

Öne Çıkanlar