Tanrıkulu'dan Kavala'nın tutukluluk kararına tepki: Yetkileri düşmanca kullanamazsınız

Tanrıkulu'dan Kavala'nın tutukluluk kararına tepki: Yetkileri düşmanca kullanamazsınız
Tanrıkulu: Bakın siyasette rekabet olur ama siyasette düşmanlık olmaz. Yetkileri düşmanca, düşman hukukuna göre yurttaşlara karşı kullanamazsınız.

Yağmur Kaya


+GERÇEK- Birleştirilmiş Gezi davasının ikinci duruşmasında 4 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tutukluğunun devamına ve duruşmanın 21 Şubat 2022 günü görülmesine karar verildi. Karar oy çokluğuyla alındı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in tahliye kararına rağmen önceki duruşmada Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmesinin ardından ihlal prosedürü başlatmış, Türkiye’nin cevap vermesi için 19 Ocak’a kadar süre vermişti. 

Dava sonrası adliye önünde açıklamada bulunuldu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu, davanın hukuk zemininde yürümediğini söyledi. 

Tanrıkulu, "Yine üzüntüyle bu adliyeden ayrılıyoruz maalesef.  Bu dava hukuki saiklerle açılmış bir dava değil, hukuk zemininde yürümüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ve liderliği Sayın Erdoğan nasıl büyük badireler atlattığını, nelerle karşı karşıya kaldığını nasıl dış güçlerle mücadele ettiği asparagasını bütün insanlara anlatmak amacıyla böyle bu bir ucube dava yaratıldı maalesef. Bu süre Osman Kavala'yla ilgili olarak 10 Aralık 2019 tarihli kararının gereğinin yerine getirilmesi gereği yönündeydi. 10 Aralık'tan beri AHİM konseyi bu kararı takip ediyor. Ve Türkiye ile ilgili bir yaptırım süreci başlatılacak. 

Bir yurttaş olarak üzgünüm, Türkiye’nin düşürüldüğü bu hal nedeniyle üzgünüm. İki gün sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin toplantısı var. Türkiye’ye bir süre verilmişti. 

Hakimlerin, savcıların buna hakkı yok. Ve bu dava dosyasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'bu delillere göre tutuklayamazsınız' dediği karar var. 

'ADLİYEDE HUKUK İŞLEMİYOR' 

Bakın siyasette rekabet olur ama siyasette düşmanlık olmaz. Yetkileri düşmanca, düşman hukukuna göre yurttaşlara karşı kullanamazsınız. Ama maalesef arkamızdaki adliyede hukuk işlemiyor. İşleyen düşman ceza hukukudur. Ve buda siyasetin talimatıyla işliyor" sözleriyle tepki gösterdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar