Tarihi Hasankeyf çarşısı yıkıldı

Tarihi Hasankeyf çarşısı yıkıldı
12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'te, tarihi çarşı kepçe ve dozerlerle yıkıldı.

50 yıllık ömrü olması öngörülen Ilısu Barajı için tarihi Hasankeyf ve Dicle Vadisi adım adım köklerinden kopartılıyor. Hasankeyf’teki tarihi yapılar birer birer sökülerek, 3 kilometre mesafede TOKİ tarafından oluşturulan yeni yerleşim alanına taşınıyor.

610 yıllık Er-Rızk Camii’nin taşınması için Hasankeyf’in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı da yıkıldı. Esnafın taşınması için verilen sürenin dolmasının ardından çarşamba günü yıkım işlemi başlatıldı. Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre esnaflar büyüdükleri dükkanlardan hüzün içinde ayrılırken, bazı esnaflar ise yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediği için taşınamadı.

Bekar olduğu gerekçesiyle yeni yerleşkede yer verilmeyen ve çocukluğundan beri tarihi ilçede esnaf olan Ali Aslankılıç, dükkanını eşyalarıyla yakarak durumu protesto etti. Aslankılıç, "Kalpleri soğuklar gelip ısınsın artık" ifadelerini kullandı. Aslankılıç, benzer durumda olan birçok esnaf ve Hasankeyf’linin olduğunu da anlattı.

Pazar günü itibariyle son yerli ve yabancı turistlerini ağırlayan tarihi çarşının bulunduğu Kale Sokağı ise çarşamba günü kepçe ve dozerlerle yıkıldı.

Batman ile Hasankeyf’i bir birine bağlayan ve 1955’te trafiğe açılan eski yol da trafiğe kapandı.

Öne Çıkanlar