Tarihin ve doğanın kalbine hançer: Bölge halkı ve turizmciler direniş başlattı

Tarihin ve doğanın kalbine hançer: Bölge halkı ve turizmciler direniş başlattı
UNESCO koruması altındaki Assos ve Troya gibi antik kentlerin olduğu bölgede kurulması planlanan jeotermal enerji santraline valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesi yargıya taşındı.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi yakınlarında bulunan Assos Antik Kenti civarında kurulması planlanan jeotermal enerji santrali yargıya taşındı. Daha önce Ayvacık'ın Sazlı Köyü'nde sondaj girişimlerinde bulunan ancak izin alamayan Bakrom Madencilik, bu kez Ayvacık Büyükhusun Köyü'nde sondaja başladı.

VALİLİK ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI VERDİ, DAVA AÇILDI

Çanakkale Valiliği ise bu sondajlar için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararı verdi. Çanakkale İdare Mahkemesi'ne başvuran 116 kişi ise valiliğin bu kararının yürütmesinin durdurması ve işlemin iptali istemiyle dava açtı.

‘UNESCO MİRASI LİSTESİNDEKİ ANTİK KENTLER VE ÇEVRE ZARAR GÖRECEK’

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre dava dilekçesinde jeotermalin çevreye yaratacağı tahribat nedeniyle tarımsal ve hayvansal üretimin önemli bir kayba uğrayacağı vurgulandı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Troya Antik Kenti başta olmak üzere Assos, Parion, Alexandria Troas gibi antik kentlerin de zarar göreceği kaydedildi.

Bölgedeki kültür mirasları arasında Adatepe Köyü Zeus Sunağı, Arıklı Köyü Gargara Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Babakale Kalesi ve köyü, Babakale Camii, Coşkuntepe Höyüğü, Polimedion Yerleşmesi, Behramkale Murat Hüdavendigar Camii, Tuzla Köyü ve Roma Köprüsü de yer alıyor.

BÖLGE HALKI DİRENİŞ BAŞLATTI

Santrale karşı bölge halkı, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları birlikte direniş başlattı.

Öne Çıkanlar