Tarık Ziya Ekinci 'Kürt dinamiğinin tarihsel özellikleri'ni anlattı

Tarık Ziya Ekinci 'Kürt dinamiğinin tarihsel özellikleri'ni anlattı
Kürtçe-Türkçe kültür, sanat ve politika dergisi Dilop'un yeni sayısında Ekinci'yle 'Kürt sorunu ve Kürt dinamiğinin tarihsel özellikleri' üzerine geniş bir söyleşi yer alıyor.

ARTI GERÇEK - 'Damla damla birikerek… (Dilopek di deryaya mirovahiyê de)' sloganıyla yayın hayatını sürdüren Kürtçe-Türkçe kültür-sanat-politika dergisi Dilop, 6. sayısında Kürt aydın Tarık Ziya Ekinci'yle uzun bir söyleşiye yer verdi. Söyleşide, Kürt sorunu ve Kürt dinamiğinin tarihsel özellikleri üzerine dikkat çekici değerlendirmelerine yer verilen Ekinci'nin hayatından kesitler de sunuluyor.  

Tarihçi yazar Erdoğan Aydın'ın gerçekleştirdiği söyleşide 'Lice'de başlayıp hekimlikten siyasete, sürgünden hapisliğe, örgütçülükten yazarlığa hayatın birçok boyutuyla hemhal olmuş bir aşıra yaklaşan müthiş bir yaşam serüveni' olarak söz edilen Tarık Ziya Ekinci'nin 'tarihsel süreç içerisinde Kürtlerin pozisyonu'na dair görüşlerine yer veriliyor.

Tarık Ziya Ekinci için, "Sadece bir insanın yaşamı değil, bu bir tanıklık, Cumhuriyet döneminin bütün zamanlarına tanıklık etmiş, çoğu zaman mağduru, sanığı olmuş, 'Kürt aydını' sıfatını siyasi kutupların 'payesi' olarak değil, adanmış bir hayatla hak etmiş büyük bir dava insanı" ifadeleri kullanılan söyleşi 'Kürt sorunu ve Kürt dinamiğinin tarihsel özellikleri' başlığını taşıyor.

Hayatından kesitler sunan fotoğraflara da yer verilen söyleşide, Kürtler için demokrasinin varlık-yokluk meselesi olduğunu söyleyen Tarık Ziya Ekinci, asıl olarak Cumhuriyetin kuruluşu esnasında ortaya çıkan Kürt sorununun, tarihsel gelişimine ışık tutan değerlendirmelerde bulunuyor.

Lozan Anlaşması sırasında Kürtlere ilişkin yaşananları anlatan Ekinci, Sevr'den, Amasya Protokolü'ne, Paris Konferansı'na tarihsel süreç içerisinde Kürtlerin yeri ve devletin yaklaşımına ilişkin de dikkat çekici bilgiler veriyor.

Kürtler içerisinde 'bağımsızlık' ya da 'konfederalizm, özerklik' isteyen kesimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ekinci, HDP'ye ilişkin görüşlerini de dile getiriyor.

Derginin Ocak-Şubat sayısında ayrıca Ender Öndeş'in; 2018'in bize bıraktığı soru işareti, İsmail Dindar'ın; Kürtçe edebiyatta 'emek', Mehmet Bayrak'ın; 1925 Kürt isyanı, Tahir Şilkan'ın; Varlık Vergisi hicranyarasıdır, unutulmamalıdır, Recep Maraşlı'nın Aleviliğin İslamla ilişkisi gibi birçok yazıya ve Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı kapsamında gerçekleştirilen 'Yazar ile Editör Arasında: Horasan Kürtlerinin Serüveni' isimli etkinlikte yazar Selim Temo'yla yapılan söyleşiye de yer veriliyor.

Öne Çıkanlar