Tarikat yurdu açılmasına izin verilen iki sokağa, Enes Kara ve Mehmet Sami Tuğrul'un adı verildi

Tarikat yurdu açılmasına izin verilen iki sokağa, Enes Kara ve Mehmet Sami Tuğrul'un adı verildi
Acıbadem'de tarikat yurdu açılması planlanan sokakların adına tarikat yurdunda başı kesilerek öldürülen Mehmet Sami Tuğrul ve intihar eden Enes Kara’nın adı verildi.

TÜRGEV ve Nakşibendi - Erenköy Cemaati ile bağlantılı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın yurt açtığı Üsküdar Acıbadem Mahallesi’nde arka arkaya iki tarikat yurdu daha açıldı. Acıbadem Mahallesi Barış ve Raufpaşa Hanı sokakta açılan yurtlar için mahalle halkı kendilerinin fikri sorulmadan açılmasına izin verilen bu yurtlara tepkisini gösterdi.

Kadıköy Halkevi, tarikat yurdunun yer aldığı sokaklara cemaat yurtlarında hayatını kaybeden gençlerin adını verdi. Barış Sokak'ın adı Antalya’daki bir tarikat yurdunda başı kesilerek öldürülen Mehmet Sami Tuğrul Sokak, Raufpaşa Hanı Sokak'ın adı Elazığ'da Nur Cemaati’ne ait bir öğrenci evinde intihar eden Enes Kara Sokak olarak değiştirildi.

Sokakların isimlerini değiştiren Kadıköy Halkevi üyelerinin daha sonra yazılı olarak yaptıkları açıklama şöyle:

"Eğitim bir yandan gericileştirilirken, kamunun çözüm üretmesi gereken barınma ihtiyacı da sistematik olarak cemaat-tarikat yurtlarına devrediliyor. Kamunun sorumluluğu cemaatlere devredilirken, bu yurtlar da gericiliğin, cinsiyetçiliğin yeniden üretildiği alanlar olarak toplumun yeniden inşasının bir aracı oldu. Arkası hiç kesilmeyen istismar, şiddet vakaları da yaşananların "münferit" olmadığını kanıtlıyor.

'TARİKAT YURTLARI DERHAL KAPATILMALI'

Elazığ’da Nur Cemaati’ne ait bir öğrenci evinde intihar eden Enes Kara’nın mektubu hala hafızalardayken, Ensar Vakfı’nın açtığı yaralar hala sarılamamışken Acıbadem Mahallesi’nde iki yeni yurdun açılmasını asla kabul etmeyeceğiz! Başka Enes Kara’ların ölmemesi, çocukların ve gençlerin istismara maruz kalmasının önüne geçmek için  cemaat ve tarikat yurtları derhal kapatılmalıdır!

Bu yurtlara bir yandan kamu kaynakları aktarılırken, diğer yandan da denetimsizlikle de bu yurtlar iktidar tarafından korunuyor. Aladağ’da bu denetimsizliğin sonucunda 11’i öğrenci  12 kişinin yaşamını yitirdiği yangından da dersler alınmadığı ortada. Acıbadem Mahallesi Raufpaşa Hanı Sokağı’ndaki yurt henüz ruhsat almadan öğrencilerin girip-çıktığı içerisindeki faaliyetin gizlendiği bir merkez haline geldi.

Ekonomik krizin etkisiyle barınma  sorununu çözemeyen üniversite öğrencilerinin eğitim hayatını devam ettirememe noktasına geldiği bugünlerde barınma sorununun kamusal, nitelikli ve parasız olarak sağlanması acil bir zorunluluktur!

Tarikat-cemaat yurtlarının kapatılması ve bilimsel-laik eğitim için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Öne Çıkanlar