Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 'domuz eti' krizi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 'domuz eti' krizi
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ürünlerinde domuz eti kullandığı için teşhir ettiği firma Tarım İl Müdürlüğü tarafından aklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ürünlerinde domuz eti tespit edildiği için ifşa Gurme firmasını Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün akladığı ortaya çıktı.

Firmada Tarım İl Müdürlüğü'nün yazısını gerekçe göstererek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı mahkemeye verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı da firmaya verilen yazıdan dolayı Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hakkında soruşturma başlattı.

CEZA ALMASINA RAĞMEN VAZ GEÇMEMESİ ÜZERİNE BU KEZ İKİ LİSTEDE BİRDEN TEŞHİR OLDU

MilliGazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ürünlerinde domuz eti tespit edilen firmalar arasında ünlü Gurme et firmasının iki ay arayla yayınlanan listede arka arkaya yer alması denetimlere yönelik yaptırımların sorgulanmasına neden olurken, sahtekarlığın hangi boyutlara geldiğini de gözler önüne serdi. Ekim ayında yayınlanan taklit ve tağşiş listesinde iki ürününde domuz eti tespit edilen Gurme firmasının son yayınlanan listede ise bir ürününde domuz eti tespit edildi.

'TAĞŞİŞ DEĞİL, KONTAMİNASYON' DENİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde Gurme firmasının ürünlerinde domuz eti tespit edilirken, Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün tağşiş değil, bir kontaminasyon şeklinde cevap vermesi, yapılan gıda denetimlerini de tartışmalı hale getirdi. Kontaminasyon, temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir ve/veya mikroorganizmaların bulaşması/bulaştırılması anlamına gelirken, il müdürlüğünün cevabi yazısına göre Gurme firmasının ürünlerinde domuz eti bulunmadığı ancak domuz bulaşığı olduğu yönünde bir anlam çıkıyor.

'BAKANLIĞIN TEŞHİR ETTİĞİ FİRMAYI TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ AKLADI'

Firmalara yönelik bu tartışmalar devam ederken, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nda da büyük bir skandal yaşandığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı taklit ve tağşiş listesinde ürünlerinde domuz eti tespit edilen Gurme firmasının, Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından aklandığı ortaya çıktı. İl müdürlüğünün 19 Temmuz 2019 tarihli Gurme firmasına cevaben yazdığı yazı da, "Yaptığınız detaylı iç kontrol ve çalışmalarınız doğrultusunda görüldüğü üzere bahsedilen soruna tağşiş değil kontaminasyon olduğu kanaatine varılmıştır. İşletmenizde bahse konu olaydan sonra alınan numunelerde domuz geni yönünden herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır" denildi.

FİRMA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAZISINI GEREKÇE GÖSTEREREK BAKANLIĞI MAHKEMEYE VERDİ

Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün, bakanlıktan görüş almadan ürünlerinde domuz eti bulunmadığı yönünde Gurme firmasını aklayan bir yazı vermesi dikkat çekerken, Gurme firması da geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan listede kendilerinin haksız yere teşhir edildiği gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nı mahkemeye verdi.

BAKANLIK TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ekim ayından sonra geçtiğimiz gün yayınlanan listede Gurme firmasının yine taklit ve tağşiş listesinde ürünlerinde domuz eti tespit edilen firmalar arasında yer alması gıdada uygulanan sahtekârlığın hangi boyutlara geldiğini gözler önüne sererken, firmanın da Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden aldığı yazıyı gerekçe göstererek bakanlığı mahkemeye vermesi dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı da bakanlığa bilgi verilmeden söz konusu firmayı aklayan yazısından dolayı söz konusu Tarım İl Müdürlüğü hakkında soruşturma başlattı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar