Tarladan balık çıkacak!

Tarladan balık çıkacak!
Adana’nın sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık arasındaki 28 bin dönümlük atıl arazide, genellikle Uzakdoğu’da yapılan ‘tarla balıkçılığı’ için harekete geçildi.

Hamza GÜL
ADANA - Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, bölgeden 80 ülkeye 7 ayda 174 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Adana için iki önemli projeyi hayata geçirmek istediklerine dikkat çeken Yamanyılmaz, "Bu sayede ihracat ve istihdam da büyük oranda artacaktır" dedi. Yamanyılmaz,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izin vermesi halinde küçük KOBİ tarzındaki işletmelerle 16 ay içinde ilk karidesi üretip piyasaya sunabileceklerini söyledi.

4 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI OLACAK

Yamanyılmaz, Sarıçam Göztepe bölgesinde Hazine’ye ait 2500 dönümlük arazide Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını dile getirdi. Adana’nın lojistik olarak iyi bir yerde olmasından dolayı tercih edildiğine dikkat çeken Yamanyılmaz, yeni sanayi bölgesinde gıdayla ilgili her türlü üretimin yapılabileceğini, yaklaşık 4 bin kişiye de istihdam sağlanacağını kaydetti. 

Adana’nın sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’ta ekilemeyen arazilerde levrek, çupra ve karides yetiştirilecek. Sarıçam ilçesinde ise gıda üretimi ve ihracatı yapan firmalara yönelik Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor.

ZOR GÜNLER YAŞADIK
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve komşu ülkelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklı zor günler yaşadıklarını ancak buna rağmen ihracatın yüzde 11 dolayında artış gösterdiğini söyledi.

"SAVAŞ BİTERSE İHRACATIMIZ ARTAR"

Yamanyılmaz, bu yıl iyi başlangıç yaptıklarını, 7 aylık dönemde yüzde 17’lik artışla 174 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Temmuz ayında ihracat oranının yüzde 33 civarında arttığına dikkat çeken Yamanyılmaz, bölgeden 80 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Yamanyılmaz, "2017’yi yüzde 20 civarında ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. Çevremizdeki ülkelerdeki olumsuz gelişmeler son bulursa ihracat rakamlarının çok daha fazla artacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

BAKANLIK İZNİ BEKLENİYOR

Yamanyılmaz, gıda sektöründe üretim ve ihracat yapan firmalar için Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurularak Teknokent oluşturulması için adım attıklarını söyledi. Adana’nın Sarıçam ilçesi Göztepe bölgesinde Hazine’ye ait 2 bin 500 dönümlük arazi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını dile getiren Yamanyılmaz, "Sadece Adana değil Türkiye’nin farklı bölgelerinden 80’in üzerinde firma yer için başvuruda bulundu. Sanayicilerimize en uygun fiyatlarla yer tahsis edeceğiz. Burada et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, hububat, un, bakliyat, yağ, balıkçılık, yem ürünleri ve gıdayla ilgili her türlü üretim yapan firma yer alabilecek" diye konuştu.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
Gıda Teknokenti kurulması için de çalışma yapacaklarını ifade eden Yamanyılmaz, Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin ihracat pazarlarına yakın ve tarımsal üretimin yüksek olmasından dolayı tercih edildiğini vurguladı. Yamanyılmaz, Adana’da tarım endüstrisinin istenilen seviyede olmadığını ifade ederek, "Adana ihracatının yüzde 35’ini gıda sanayisi oluşturuyor. Adana, Türkiye’nin tarım endüstrisinin başkenti olmasına rağmen şu an hak ettiği yerde değil. Biz bunu ileriye taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde çeşitli dinamiklerle bunu gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI KAZANDIRACAK

Yamanyılmaz, Karataş ile Yumurtalık arasında Hazine’nin 28 bin dönümlük tarım dışı arazisinde ‘tarla balıkçılığı’ yapmak için de projelerinin olduğuna dikkat çekti. Bu arazilerin değerlendirilmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Yamanyılmaz, genellikle Uzakdoğu’da görülen ‘tarla balıkçılığı’nı bu alanda uygulamanın mümkün olduğuna vurgu yaptı. Yamanyılmaz, "Dünyadaki kültür balıkçılığı üretimin yüzde 40’ına tekabül ediliyor. Türkiye’de 580 bin ton balık üretimin 300 bin tonu kültür balıkçılığından elde ediliyor. Bunun da yüzde 65’ini yurt dışına ihraç ediyoruz" dedi.

"TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYANIN YANINDAYIZ"

Türkiye’nin kültür balıkçılığında geçen yıl 800 milyon dolar ihracat yaptığını kaydeden Yamanyılmaz, su seneki ihracatın 900 milyon dolar olmasının hedeflendiğini söyledi. Yamanyılmaz, şöyle devam etti: "Bu alanda, açık gördüğümüz için tarla balıkçılığıyla levrek, çupra ve karides üretmek istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurduk. Yumurtalık ve Karataş arasındaki alanda küçük KOBİ tarzında sanayi işletmeleri oluşturup müteşebbislerin hizmetine sunmak istiyoruz. Şu anda bile 40’ın üzerinde firmanın talebi var. Bakanlık izin verdiği an 16 ay içinde ilk karidesi üretip hem iç hem dış piyasaya sunacağız. Biz üretip, ihracat yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Farklı düşüncelerle yatırımcılara yardımcı olmak için varız. İnşallah daha iyi günlere geleceğiz. Bu ülkede kim taş üstüne taş koyuyorsa, bu ülke için yatırım yapıyorsa, yatırımın önünü açıyorsa yanındayız."

Öne Çıkanlar