TBB Genel Kurulu: Gazeteciler salona alınmadı

TBB Genel Kurulu: Gazeteciler salona alınmadı
Metin Feyzioğlu ile Erinç Sağkan’ın aday olduğu TBB 36. Olağan Genel Kurulu'nda gazeteciler salona alınmadı.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Genel Kurulu, Avukat Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılıyor. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ve mevcut başkan Metin Feyzioğlu’nun aday olduğu kongrede, çoklu bora yasası yapılan değişiklikle Ankara, İstanbul ve İzmir barolarının delege sayısının azaltılması sonucu Anadolu barolarından gelen delegelerinin oyu yeni TBB Başkanını belirleyecek.

GAZETECİLER SALONA ALINMADI

Genel kurulun yapılacağı salona sadece delegeler alındı. Basının pandemi gerekçesiyle Genel Kurul’un yapılacağı salona girmesine izin verilmezken, "Genel kurul salonu pandemi önlemleri nedeniyle sadece TBB delegelerine ayrılmıştır. Genel Kurul, görüntülü ve sesli olarak kongre merkezimizin pek çok yerinde kurulu sistemler vasıtasıyla takip edilecektir" uyarısı yazılı olarak yapıldı. Basına Feyzioğlu ve Sağkan’ın konuşmalarının servis edileceği belirtildi.

Genel kurul Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasıyla başlayacak. Çalışma raporu, bilanço, gelir- giderler ile denetim kurulu raporları okunacak. Gelen önergelerin görüşülmesinin ardından Birlik Başkanı Feyzioğlu adaylık konuşmasını yapacak.

ANADOLU BAROLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Çoklu baro yasasıyla birlikte TBB Genel Kurulu'nda oy hakkı bulunan delege sayısı da düştü. Seçimlerde eskiden 477 delege oy kullanırken, yeni düzenlemeyle bu sayı 348 olarak belirlendi. Daha önce delege sayısı 137 olan İstanbul Barosu 13 delegeye, 53 olan Ankara Barosu delege sayısı 7'ye, 30 olan İzmir Barosu delege sayısı ise 5'e geriledi. Geride kalan 78 baroya ise 3’er delege seçme hakkı tanındı. Ayrıca 82 baronun başkanları doğal delege olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanların da oy kullanma hakkı var.

Delege sisteminde yapılan bu değişiklikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi baroların etkinliği azaltılırken, avukat sayısı düşük olan Anadolu baroları güçlendirilmiş oldu. Böylece Anadolu barolarının tavrı seçimde önemli rol oynayacak.

DELEGEDE KADINLARIN SAYISI AZ

Türkiye Barolar Birliği bünyesindeki 263 delegeden sadece 47'si kadın, 82 baronun 46'sında kadın delege bulunmuyor. 82 barodan sadece 8'inin başkanı kadın.

Genel Kurulu öncesinde, 1052 kadın avukat, cinsiyet eşitliğine yönelik deklarasyon yayınladı. Kadın avukatlar, "Başta yönetim kurulu olmak üzere tüm kurul ve merkezlerde kadınların eşit temsili sağlanmalıdır. Meslek örgütümüzde gerçek eşitlik sağlanıncaya dek bu mücadeleyi sürdürecek ve sürecin takipçisi olacağız" dedi.

'BİZ AVUKATIZ, SORGULARIZ, İTİRAZ EDERİZ'

Genel Kurul açılışında konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, son yıllarda büyük bir ötekileştirme sorunu ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Herkes adeta kamplara, mahallelere ayrıştırılmak isteniyor ardından ötekileştirme geliyor sonra da mahallelilerin birbirleriyle çatışması bekleniyor. Bunun sonucu birbirimizi anlamamaktır, empati duygusunu yitirmektir. Yaratılmak istenen, algıların gerçeklerin yerine geçmesidir. Dünyanın tüm renklerinin siyah ve beyaza sıkıştırılmasıdır. Oysa biz avukatız. Biz sorgularız, itiraz ederiz, doğru verilere dayanan fikirleri çatıştırırız çünkü biz daima gerçeği ararız. Biliriz ki gerçeğin ışığı fikirlerin çatışmasından doğar ve biliriz ki ön yargılar, gerçeğin en büyük düşmanıdır" dedi.

'DEMOKRASİNİN YANINDA, DARBECİLERİN KARŞISINDA OLDUK'

Metin Feyzioğlu, hizmet döneminde Türkiye'nin içinden geçtiği sürece değinerek, "TBB Başkanlığı görevine geldiğimizin ertesi günü Gezi olayları başladı. Bu süreçte insan hak ve özgürlüklerini savunduk. Ülkenin bir kaosa sürüklenmemesi için geri durmadık, gövdemizi taşın altına koyduk. FETÖ’nün kumpas davalarında en etkili duruşu sergiledik. Kumpasın çökmesine en büyük katkıyı verdik. FETÖ tarafından ele geçirildiği anlaşılan özel görevli mahkemelerin derhal kapatılmasını ve terörle mücadele mahkemelerinin kaldırılmasını sağladık. Bu sayede yüzlerce kumpas mağduru tahliye oldu. Türkiye’yi kana bulayan ve kaosa sürükleme amacı taşıyan kitlesel terör saldırılarında hep vatandaşlarımızın yanında olduk. Toplumsal kesimlerin önü alınamayacak şekilde birbirine düşmanlaştırılmasını önledik. Köprü vazifesi gördük. 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Olayın daha ilk saatlerinde TBB ve tüm barolarımız birlikte demokrasinin yanında darbecilerin karşısında olduk. FETÖ’nün yeni bir kumpası olan 'Mor Beyin' operasyonunu kamuoyuna ve yetkili makamlara anlattık, binlerce mağduriyeti önledik’’ diye konuştu.

'BARAJ PUANININ YÜKSELTİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ'

Metin Feyzioğlu, baraj uygulaması ile hukuk fakültelerine girişte aranan başarı eşiğinin önce ilk 192 bine, daha sonra ilk 125 bine yükseltilmesini sağladıklarını belirtip, "Önümüzdeki yıl ilk 100 bin olarak uygulanacak olan barajın bir sonraki yılda da ilk 80 bine yükseltilmesini hedefliyoruz. Mesleğimizin geleceği açısından fevkalade önem taşıyan sınav ve baraj uygulamasının olumlu sonuçları alınmaya başlanmış ve hatta pek çok hukuk fakültesinin bu dönem kontenjanlarının dolmadığı görülmüştür. Yıllardır hedeflenen hususi damgalı pasaport hakkını, 15 yıl ve üzeri meslek kıdemi olan meslektaşlarımıza, eşlerine ve çocuklarına sağladık. Böylece belli kıdemin üstündeki hakimler, savcılar ve adliye personeli gibi meslektaşlarımız da aynı statüden yararlanmaya başladılar" dedi. (ANKA-DHA)

Öne Çıkanlar