TBB: Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı idarenin keyfiliğine bırakılamaz

TBB: Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı idarenin keyfiliğine bırakılamaz
Adana’da Furkan Vakfı’nın düzenlemek istediği yürüyüşe polis biber gazı ve coplarla sert şekilde müdahale etmiş, orantısız saldırı sosyal medyada gündeme oturarak büyük tepki çekmişti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Adana’da Furkan Vakfı’nın yürüyüşüne katılanlara yönelik sert polis müdahalesine ilişkin açıklama yaptı. Hak ihlallerine yönelik cezasızlık politikasının kamu otoritelerine ve hukuka duyulan güvene zarar verdiği vurgulanan açıklamada, TBB olarak söz konusu saldırıya ilişkin hukuki sürecin takipçisi olunacağı belirtildi.

Barolar Birliği’nin internet sitesinden yazılı olarak yapılan açıklamada, "20 Mart 2022 günü Adana’da bir grubun Anayasal haklarını kullanarak yürüyüş ve basın açıklaması yapmak amacıyla toplanmaları üzerine kolluk kuvvetleri tarafından kamu vicdanını yaralar derecede sert muamele uygulandığına tanıklık ettik" ifadeleriyle dün gerçekleştirilen saldırı hatırlatıldı.

‘TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKKI ANAYASAL BİR HAKTIR'

"Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı; Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve kanunları tarafından korunan temel hak ve özgürlükler arasında yer almaktadır. Hakkın kullanımının sınırlandırılması rejimi, kanuni düzenlemeler ve yargı içtihadıyla belirlenmiştir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlandırılması, idarenin keyfiliğine bırakılamaz" vurgusu yapılan açıklamada, "Aksi düşünce, tanık olduğumuz kamu vicdanını yaralar nitelikte kolluk muamelesi ile birleştiğinde otoriter devlete işaret etmektedir" diye belirtildi.

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YAPILDI’

Yürüyüşe katılanlara yönelik müdahalenin işkence ve kötü muamele yasağını ihlal edecek düzeye ulaştığının kamuoyuna yansıyan görüntülerden de anlaşıldığı belirtilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Oysa Anayasa’ya göre Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve bu sebeple hukuka uygun bir sınırlandırma söz konusu olduğunda dahi ölçülülük kriterinin uygulanması gerekmektedir. Bahse konu kolluk kuvvetleri müdahalesinin; ölçülülük kriterinin gereklerine uymadığı gibi işkence ve kötü muamale yasağını ihlal edecek düzeye ulaştığı da kamuoyuna yansıyan görüntülerden anlaşılmaktadır."

‘HAK İHLALLERİNE YÖNELİK CEZASIZLIK POLİTİKASI HUKUKA DUYULAN GÜVENE ZARAR VERİYOR’

"Hak ve özgürlüklerin sistematik ve ağır bir şekilde ihlali, buna karşılık, faillere ve sorumlulara yönelik etkili bir soruşturma yürütülmemesi ve ardından gelen cezasızlık politikası, kamu otoritelerine ve hukukun üstünlüğüne duyulan güvene zarar verir. Demokratik bir hukuk devletinde; kamu gücünü kullanma iktidarına sahip makam ve organların ağır hak ihlalleri karşısında derhal harekete geçmeleri ile etkili bir soruşturmanın yürütülmesi, faillerin ve sorumluların cezalandırılmalarının sağlanması beklenmektedir."

‘TBB OLARAK TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

"Türkiye Barolar Birliği olarak Anayasa’nın ve kanunların kuruluşumuza tanıdığı hak ve yetkiler çerçevesinde insan haklarının savunulması, hukukun üstünlüğünün sağlanması için sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar