TBMM 2 Haziran’da açılıyor: Gündem barolar, bekçiler ve istismarcıya af

TBMM 2 Haziran’da açılıyor: Gündem barolar, bekçiler ve istismarcıya af
TBMM 2 Haziran’da çalışmalarına başlıyor. Parlamentonun gündeminde, Barolar’ın seçim sisteminin değiştirilmesi, bekçilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifi ile istismarcıya af var.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Coranavirus önlemleri kapsamında çalışmalarına ara veren TBMM, 45 günlük aradan sonra çalışmalarına başlıyor. 

Meclis 2 Haziran itibariyle çalışmalarına başlayacak. TBMM’nin, normal tatil süresi olan temmuz ayında da ara vermeyip, çalışmalarına devam etmesi bekleniyor. 

Meclis’in önünde bekleyen çok sayıda gündem maddesi var. Gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’na, bekçilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifi geliyor. 

BEKÇİLER SİLAHLANIYOR 

Bekçilerin özlük haklarına ilişkin AKP’nin hazırladığı kanun teklifi, ocak ayında İçişleri Komisyonu'nda görüşülerek, kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulu’nda, teklifin yasalaşması bekleniyor. Teklifin yasalaşması halinde, bekçiler polislerle aynı yetkilere sahip olacak. Silah taşıma yetkisi alan bekçilerle birlikte ülkedeki silahlı personel sayısı 430 bine yükselecek. Bu her 180 kişiye bir silahlı personel demek. 

CHP VE HDP KARŞI ÇIKIYOR 

Bekçilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifine CHP ve HDP karşı çıkıyor. CHP İçişleri Komisyonu Üyesi Ali Özçtunç, "Bekçilere 40 günlük eğitimin ardından silah verilecek. Üst arama yetkisi verilecek. Bekçilere kısa bir eğitimin ardından böyle büyük yetkiler verilmesine karşıyız. Yeni ihlallerin kapısı açılabilir" dedi. HDP de bekçilerin karıştığı hak ihlallerine dikkat çekerek, teklifin yasalaşmasına karşı çıkıyor. 

BAROLARIN SEÇİM USULÜ DEĞİŞTİRİLİYOR 

Corona sürecinde barolar ile ilgili olarak başlayan tartışma, parlamentonun da gündeminde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine AKP grubu, baroların seçim sistemini değiştirecek teklif üzerinde çalışmaya başladı. İstanbul gibi büyük barolarda "alternatif baro" usulü benimsenecek. Birden fazla baro olacak ve avukatlar istedikleri baroya kayıt yaptırabilecekler. Baroların seçim usulü de değiştiriliyor. Nispi temsile göre seçimler gerçekleştirilecek. Teklif, TBMM’nin açılmasıyla birlikte Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Gelecek hafta Adalet Komisyonu'nda teklifin görüşmelerine başlanması bekleniyor. 

SEÇİM YASASI DEĞİŞİYOR 

TBMM’nin gündeminde MHP’nin önerdiği Seçim Yasası değişikliği de var. Teklif, milletvekili transferini engelliyor. Teklifle, Cumhurbaşkanı seçim sisteminin değiştirilmesi de gündemde. Mevcut sistemde, iki tur yapılan seçimlerin bir tura indirilmesi, ilk turda en fazla oy alan adayın Cumhurbaşkanı seçilmesi formülü üzerinde tartışılıyor. Seçim Yasasının değiştirilmesine ilişkin teklif üzerinde çalışmalar devam ediyor. AKP ve MHP’nin dar bölge ve ittifaklara kapı açan düzenlemelerbaşta olmak üzere, bazı konularda anlaşamadıkları belirtiliyor. 

İSTİSMARCIYA AF 

Parlamentonun gündeminde kamuoyunda "istismarcıya af" olarak bilinen hazırlık da var. Küçük yaşta kız çocuklarının zorla evlendirildikleri erkeklere örtülü af getiren düzenleme üzerinde hazırlıklar devam ediyor. Bu durumda cezaevlerinde 220 kişi bulunuyor. Kadın örgütleri ve muhalefetin tepkisi üzerine daha önce kanunlaşmayan bu teklifin de tekrar Meclis gündemine geleceği konuşuluyor.

Öne Çıkanlar