TBMM Başkanı Şentop: Ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye

TBMM Başkanı Şentop: Ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye
Meclis Başkanı Şentop, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin Türkiye’de yapılmasına ilişkin ‘Bir an önce gerçek anlamda ateşkes sağlanmalı, umarız bu toplantı buna vesile olur’ dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Birliği (AB) Parlamento Başkanları Toplantısı için gittiği Lübliyana'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rusya-Ukrayna müzakerelerinin İstanbul'da yapılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şentop, bunun çok isabetli bir karar olduğunu belirterek, "Olması gereken şey bu. Çünkü takip ediyoruz; sürecin başından beri gerek Ukrayna gerek Rusya'yla görüşen, ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye" şeklinde konuştu.

Bölgede ve dünyada herkesin ateşkes temennisi olduğunu belirten Şentop, "Bölgemizde, dünyada, bütün siyasetçiler, devlet adamları, insanlar bir an önce ateşkes olsun diye temenni ediyor. Ama bunu gerçekleştirebilmek için iki tarafla birlikte görüşebilmek, tarafları buna ikna edebilmek, bir araya getirebilmek önemli. Cumhurbaşkanımız sürecin başından beri bunun için çok yoğun gayret gösteriyor" ifadelerini kullandı.

‘UMARIZ TÜRKİYE’DE YAPILACAK MÜZAKERELER ATEŞKESİN SAĞLANMASINA VESİLE OLUR’

Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu anlamdaki ziyaretlerine de dikkat çekerek, "Böyle bir müzakerenin zemini, zihinsel zemini hazırdı. Olması gereken de buydu. İsabetli olur. Bizim arzumuz; ille de Türkiye'de olsun meselesi değil, mesele bir an önce ateşkesin gerçek manada sağlanması. İnşallah Türkiye'de yapılacak toplantı buna vesile olur" diye konuştu.

Dünyadaki birçok uluslararası toplantının bir numaralı gündeminin Ukrayna'da yaşananlar olduğunu hatırlatan Şentop, "Bu sadece Rusya-Ukrayna arasındaki bir mesele olmaktan çıktı, başta bölgemiz olmak üzere daha genel anlamda dünya barışını tehdit eden bir meseleye dönüştü. Ortada büyük bir risk var. Dolayısıyla bütün toplantıların gündem maddelerinden birisi hatta birincisi, en baştaki bu olacak. Ben geçen hafta ve ondan önceki hafta meclis başkanlarıyla, bilhassa Ukrayna'ya yakın çevredeki meclis başkanlarıyla görüştüm" dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ile Polonya, Romanya, Slovenya Ulusal Meclis başkanlarıyla görüştüğünü hatırlatarak, "Bunlarla yaptığımız temaslarda da herkesin arzusu bir an önce ateşkes. Ama bunu sözde bırakmayıp gerçekleştirecek bir zemini kurabilmek lazım" dedi.

Şentop, Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Toplantısı'nda görüşülecek konuların başında, "Rusya-Ukrayna" konusunun geleceğine de dikkat çekti.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar