TBMM'ye kod 29 teklifi: İftira atan patron tazminat ödesin

TBMM'ye kod 29 teklifi: İftira atan patron tazminat ödesin
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 'ahlaksızlık' nedeniyle işten çıkarmaların artışına dikkat çekerek, iftiraya dayalı işten çıkartmaların önünü almak için kanun teklifi hazırladı.

Salgın döneminde işten çıkarmak yasak olduğu için patronların ara formülü işçileri ahlaksızlık ya da hırsızlık gibi yüz kızartıcı nedenlerle işten çıkarmak. Bu şekilde işten çıkarmak kolaylaşırken tazminat gibi yükümlülükler de ortadan kalkıyor.

İş Kanunu’nda kod 29 olarak geçen uygulama ile birlikte birçok işçi savunmaları dahi alınmadan işten çıkarılıyor. En güncel örneği Çorum’da bulunan Ekmekçioğlu Metal Fabrikasında, Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için kod 29’la işten çıkarılan 90 emekçi olurken CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, konuyla ilgili kanun teklifi hazırladı.

Yeşil, "Emekçi hem işinden oluyor, hem de ‘ahlaksız’ damgası yiyor, birinin bu rezilliğe dur demesi gerekiyor" dedi.

Yeşil, bu mağduriyete kayıtsız kalınamayacağını belirterek, "AKP’nin neoliberal çizgideki anlayışı iş barışını bozuyor. Salgın dönemini bahane ederek emekçi kesimi daha fazla mağdur ediyorlar. Ellerinden gelse kıdem tazminatını dahi bir gün bekletmeden kaldırırlar ancak emekçi kesimin tepkisinden korkuyorlar. Salgın nedeniyle zaten çok zor günlerden geçiyoruz, bir de üzerine işten çıkartma yasağının istisnası olan ahlaksızlık gerekçesi yapılan ahlaksızlıkların üstünü örtmek için kılıf olarak kullanılıyor. Bu yanlışı düzeltmek boynumuzun borcudur. Eğer gerçekten samimilerse, emekçinin mağdur edilmesinin önlenmesi için gerekli düzenleme en kısa zamanda Meclisten geçirilir. Esas ahlaksızlık, salgın döneminde emekçiyi ekmeğinden etmektir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar