TCMB yeniden dolar satıyor ancak bu müdahale de etkisiz olmaya mahkum

TCMB yeniden dolar satıyor ancak bu müdahale de etkisiz olmaya mahkum
Satışa devam etmesi hali ise olmayan rezervlerinden satış anlamına geldiği için yatırımcıyı daha fazla korkutarak dolara yönlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderlierinde yürütülen 'Düşük faiz, yüsek kur' yeni ekonomi modeli nedeniyle döviz karşısında değer kaybeden liranın ardından Merkez Bankası'nın 3. kez piyasaya yaptığı müdahale de etkili olmadı.

Para Analiz'de yer alan habere göre, TL’deki değer kaybına bağlı nedenlerle ağırlıklı olarak yükselen enflasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yeni Ekonomi Modeli çerçevesinde seçimlere kadar ineceğini açıkladığı faiz oranları ve doğal olarak TCMB’nin uyguladığı yanlış para politikası….

TCMB’nin geçtiğimiz haftada iki kez piyasaya girerek döviz tarafında satış yapmasına rağmen durduramadığı, geri döndüremediği TL’deki değer kaybı nedeniyle TL/dolar bugün 14,00 seviyesine gelince üçüncü kez yeniden satış tarafına geçti. Fakat bu satışın da hedefe ulaşması zor.

Para politikasının yükselen enflasyona rağmen faiz indirme eğilimi yüksek negatif reel faiz üzerinden TL mevduat sahibini dövize yöneltiyor.  Dün açıklanan TCMB verileri içinde dolarizasyon seviyesi %62 ile zirvede.

Diğer yandan Albayrak dönemi şeffaf olmayan döviz rezervi satışları nedeniyle bugün halen -39 milyar dolar olan merkez bankası swap hariç net döviz rezervleri merkez bankasının döviz satışlarının devam edemeyeceğini ortaya koyuyor. Satışa devam etmesi hali ise olmayan rezervlerinden satış anlamına geldiği için yatırımcıyı daha fazla korkutarak dolara yönlendiriyor.

Son olarak da Erdoğan’ın Katar dönüşü katıldığı Kabine toplantısı çıkışında yastık altı döviz ve altının TL’ye çevrilmesi yönünde yaptığı çağrı yanlış ekonomi politikalarına bir başka boyutta kırılganlık ekliyor.

Ekonomist Cüneyt Akman twitter hesabından döviz satışını şöyle yorumladı:

"Bu döviz müdahalelerinin yapılış şekli giderek acemice bir yönteme evriliyor. Dolarda 14’ü savunan bir pozisyon oluşturuluyor ve olası kırılışı halinde daha hızlı yükselişi tetikleyecek zayıf teknik bir direnci Merkez kendi elleriyle inşa ediyor."

TCMB, bugün müdahaleye 13,90 TL/dolarda yeniden başladı. Satım yönündeki bu doğrudan müdahale ile kur 13,75 seviyesine kadar geri çekildikten sonra 13,85-13,90 aralığına geri yükseldi.

Kur bugün en yüksek 13,9598 seviyesini görerek rekor kırmıştı.

TCMB’nin kalmayan güvenirliliği döviz müdahalelerinin başarısızlığı ile sonuçlanıyor.

Öne Çıkanlar