Tedbir kapsamından muaf tutulan işçiler, 'salgına karşı mücadele komiteleri' kuruyor

Tedbir kapsamından muaf tutulan işçiler, 'salgına karşı mücadele komiteleri' kuruyor
DİSK’e Enerji-Sen İSKİ ve İGDAŞ işçilerine salgınla mücadele komiteleri örgütleme çağrısı yaptı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı salgın tedbirleri ile çalışanlar dışında herkes yararlanabildi. Bir süredir Covıd- 19 kaynaklı ölümlerin yaşandığı enerji sektöründe birinci sokağa çıkma yasağı döneminde alınan önlemler yerel ve merkezi iktidar tarafından alınmıyor. Her gün binlerce sayaç okuma personeli vaka olup olmadığını bilmediği konutları dolaşıyor. Bu durum salgının yayılması açısından risk oluşturuyor.

'COVİD-19 İŞÇİ HASTALIĞI HALİNE GELMİŞTİR'

DİSK’e bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) İSKİ ve İGDAŞ işçilerine salgınla mücadele komiteleri örgütleme çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda, "Patronlar daha fazla kâr elde edecekler diye hiçbir tedbir alınmadan kölece çalıştırılıyoruz, Covıd-19 işçi sınıfı hastalığına dönüştü" diyen Enerji- Sen şu talepleri sıraladı:

COVID-19 hastalığının en hızlı yayıldığı ve en yaygın görüldüğü toplumsal kesimlerin başında işçi sınıfı gelmektedir. İşçi mahallelerinde tamamen kırmızıya dönen salgın haritaları net olarak göstermektedir ki Covıd-19 işçi hastalığı haline gelmiştir. Salgına yakalanan tüm işçiler için SGK’ye iş kazası olarak bildirilmelidir.

Tüm uzmanlar salgına karşı en etkili çözümün hijyen olduğunu belirtmektedir. Kamusal hizmet üretmek ile yükümlü olan kurumlarımız bu hassasiyet ile davranmalı kapama işlemleri durdurulmalıdır. İstanbul’a kapalı olan bütün su ve doğalgaz saatleri acilen açılmalıdır.

'ACİL İŞLER DIŞINDA TÜM İŞÇİLER SAHADAN ÇEKİLMELİDİR'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da belirttiği gibi başta İstanbul olmak üzere kapanma kaçınılmaz bir sonuçtur. Pandeminin başında alınan tedbirler tekrarlanmalı, acil işler dışında tüm işçiler derhal sahadan çekilmelidir.

Acil işler için çalışmak zorunda kalan işçilere kişisel koruyucu donanımları eksiksiz verilmeli, işçi arkadaşlarımız arasında pozitif vaka saptandıktan sonra yakın temaslı olanların test yaptırma ve izolasyon süreçleri gereğince uygulanmalıdır.

Atölyelerde ve bürolarda çalışmakta olan arkadaşlarımızın çalışma ortamları sürekli dezenfekte edilmeli ve çalışan sayısı zorunlu işler dışında kaldırılmalıdır.

İşyeri hekimleri ayrım gözetmeden tüm sağlık çalışanların sağlık sorunları ile ilgilenmelidir.

Öne Çıkanlar