Tehdit Munzur Vadisi'ne kadar geldi: Koruma alanındaki Halvori Gözeleri'ne otel projesi

Tehdit Munzur Vadisi'ne kadar geldi: Koruma alanındaki Halvori Gözeleri'ne otel projesi
Dersim'in Munzur Vadisi'ndeki kutsal mekanlarından Halvori Gözeleri'nde bungalov ev tipi otel işletmeciliği için ihale yapılacağı öğrenildi.

ARTI GERÇEK- Avukat Barış Yıldırım, Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi’nde bulunan Halvori Gözeleri’nde bungalov ev tipi otel işletmeciliği için resmi sürecin başlatıldığını kaydetti.

Milli Park statüsünde bulunan ve Alevi yurttaşların kutsal mekanlarından biri olan Munzur Vadisi’nde bulunan ve mutlak koruma alanında yer alan Havlori Gözeleri’nde bungalov ev tipi otel işletmeciliği için resmi süreci başlatan Doğa koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü XV. Bölge Müdürlüğü’nün önümüzdeki günlerde ihale açmayı planladığı öğrenildi.

MUNZUR VADİSİ'NE BUNGALOV EV TİPİ OTEL PROJESİ

Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım şunları söyledi:

"2872 sayılı Millî Parklar Kanunu ile Millî Parklar Yönetmeliğine göre Halvori Gözeleri Millî Parkı ‘Mutlak Koruma Zonunda’ bulunmaktadır. Gözeler, aynı zamanda kültürel ve inançsal bakımdan da kültürel miras alanıdır. Hal böyleyken Doğa koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü XV. Bölge Müdürlüğü tarafından Halvori Gözelerinde, Bungalow Ev Tip Otel işletmeciliği için resmî süreç başlatılmış olduğunu bugün öğrendik. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte inşaat için ihale gerçekleştirileceğini de öğrendik. Halvori Gözelerinde Otel inşa edilmesi hukuka, akla ve vicdana aykırıdır."

'BÖLGE BM SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA KORUMA ALTINDADIR'

Yıldırım madde madde neden hukuka aykırı olduğunu şöyle sıraladı:

  • Bölge Munzur Vadisi Millî Parkı'nın Mutlak Koruma Zonu'ndadır. Bu sahalarda insan kaynaklı hiçbir faaliyete izin verilmez.
  • Bölge Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'nin EK-II Listesi'ne göre koruma altında bulunan Yaban Keçileri'nin habitat alanıdır. Bu alanlarda insan etkileşimi kesinlikle yasaktır.
  • Bölge Birleşmiş Milletler Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi hükümlerine göre koruma altındadır.
  • Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'ne göre de bölgenin doğal peyzajının korunması esastır.
  • Bölgede Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi bulunmadığından insan kaynaklı atıklar 2872 sayılı Çevre kanunu'na aykırı şekilde toprak ve suya karışacaktır. Bu durum ise başta su kaynağı durumundaki Halvori Gözeleri'nde ve Munzur Nehri’nde geri dönüşümü olmayacak kirlenmeye sebebiyet verecektir. Netice olarak, sucul ekosistem bozulacaktır.
  • Gözeler Aleviler açısından ziyaretgâh yeri olup "Kavl-u karar" mekânıdır.

Avukat Barış Yıldırım, "Yukarıda açıklanan tüm gerekçelerle derhal Otel Projesi'nden vazgeçilmelidir. Aksi durumda Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak tüm hukuksal yollara başvuracağımızı belirtmek isteriz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar