TEHİS'li işçilerden çağrı: Yan yana olduğumuz sürece kimse bizi yenemez

TEHİS'li işçilerden çağrı: Yan yana olduğumuz sürece kimse bizi yenemez
Kadıköy'de bir araya gelen işçiler, 'Hayatta kalma mücadelesi vermek istemiyoruz, insanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Coronavirus tedbirleri kapsamında işletmelerin kapanmasıyla birlikte işsiz kalan Turizm ve Eğlence Hizmet Sektörü İşçileri (TEHİS), "İşçiler birlikte güçlü" şiarıyla kurdukları sendikayı Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek kamuoyu ile paylaştı.
"Evde kalırsak aç, çalışırsak korona", "İşçiler birlikte güçlü" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda işçi katıldı. 

Kadıköy'de bir işletmede garson olarak çalışan ancak işletmenin kapanmasıyla işsiz kalan TEHİS Eş Sözcüsü Hazal Hendekçi, çok ağır şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini, eline geçen bir miktar para ile ev kirasını ancak ödeyebildiğini söylüyor. Gıda, faturalar gibi masrafları ödeyemediğini vurgulayan Hendekçi, işçiler olarak yaşadıkları ekonomik zorluğun psikolojilerinin bozulmasına neden olduğunu ve "Pandemiden itibaren her ayı eksi ile kapattık. Ev kirasını ödeyemediğimiz için ev sahibi baskı oluşturuyor, kendi yediğimizden, içtiğimizden keserek kiramızı ödüyoruz" diyor. 

'BİRLİKTE YAN YANA OLALIM'

Sağlıklı beslenemediklerini bu durumun ise virüse yakalanma riskini arttırdığını söylüyor Hendekçi ve ekliyor: "Kendi içimize kapandık, psikolojimiz bozuldu. Tüm bu olumsuz duygu durumunu aşmak için örgütlenmeye karar verdik. Biz, TEHİS olarak bütün işçi arkadaşlarımıza 'gelin hep birlikte örgütlenelim' diye çağrıda bulunuyoruz. Sendika olarak işçi arkadaşlarımızın önerilerine açığız. Bu mücadele yolunda beraber adım atalım, her şeyi beraber örelim. Biz birlikte yan yana olduğumuz sürece kimse bizi yenemez."

'BEN VE BENİM GİBİ YÜZBİNLERCE İNSAN GEÇİNEMİYOR'

15 yıldır hizmet sektöründe çalışan Sezgin Çeken Şubat ayından bu yana işsiz olduğunu ifade ediyor. İşçiler olarak bu bir yıllık pandemi sürecinde koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm kurumların kapısını çaldıklarını fakat hiçbir kurumun kendilerine destek olmadığını ifade ediyor Çeken. "Ben ve benim gibi yüz binlerce insan geçinemiyoruz. Çocuk okutan var, evleri kira olan var... Kimseden gerekli yardımı alamadığımız için sendikalaşma yoluna gittik. Umarım, bu sektörden ekmek yiyen herkese bugün ve bugünden sonra destek olabiliriz" diye konuştu. 

Yıllardır işçi ve emekçileri avukatlığını yapan ve bundan gurur duyduğunu söyleyen TEHİS avukatlarından Tamer Doğan, işçilerin hak, hukuk ve meşru direniş zemininde her zaman yanlarında olacaklarını vurguladı. Doğan,  hizmet sektöründeki sorunların yeni olmadığını pandemiyle birlikte soruların katlanarak arttığını söyledi ve "Bugün gidin evinize 'açlıktan ölün' denmiş olabilir, ama otokuryeler iş kazası geçiriyordu, 'kaza' olarak tutanaklara geçmiyordu. Özbek, Türkmen ya da göçmen iseniz türlü tacize, mobinge uğruyorsudunuz, kovmalar, ölümler kayıtlara bile girmiyordu. Onlarca Suriyeli işçi sedyede can verdi. Biri bile kayıtlara geçmedi. Tehditlerle vs. Biz bunların hepsini bilerek yola çıktık. Pandemiyle dükkanın kapanması meselesi değil. Tacize uğrayan kadın işçilerden tutalım da çocuk işçilerden, öğrenci olup sigortanız çalıştırılanlara kadar... Bir dünya sorun! Hayatta kalma mücadelesi vermek istemiyoruz, insanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

'HEPİMİZE IŞIK OLACAK'

Ev-Eksenli Çalişanlar Sendikası ise gönderdikleri dayanışma mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Dünyada ve Türkiye'de yaşadığımız pandemi sürecinde güvencesiz çalısmanin bu kadar yaygınlaştığı dönem güvencesiz çalışma biçimlerimizden olan barmenlik, kasiyerlik, garsonluk, aşçılık gibi çeşitli calışma biçimlerinden bir kaçı. çalışma koşullarımızın ağırlaşmasının dışında işsiz kaldığımız süreçte ve devletin hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemesi hiçbir koşulda yaşamlarımızın  sürebilmesi için destek sağlamadığı bir süreçten geçiyoruz  maalesef.

Biz-Ev Eksenli çalışanlarda kayıtdışı çalıştığımız ve  güvencesi çalıştığımız için zaten ağır olan ve daha çok ağırlaştığı süreçlerden geçiyoruz bunu biliyoruz yaşiyoruz.  Bu zorlu sureci birlikte mücadele ederek aşacagımızı biliyoruz.  TEHIİS  çok değerli ve çok kıymetli bizler için de. Hepimize  ışık olacaktır eminiz. Yeni yeni mücadele alanlarının  çoğalarak büyümesini diliyoruz ve Hepinizi kocaman  kucaklıyor öpüyoruz."

Öne Çıkanlar