'Tek adam etrafında kenetlenmiş bir klan Türkiye'yi yönetiyor'

'Tek adam etrafında kenetlenmiş bir klan Türkiye'yi yönetiyor'
Söz Sırası'nda konuşan akademisyen Ahmet İnsel, 'Bu yönetim Erdoğanizm olarak tanımlanması gereken bir tek adam rejimidir.' değerlendirmesini yaptı.

ARTI GERÇEK- Akademisyen Ahmet İnsel, Türkiye'nin yönetim şekli için "21 yüzyılda ortaya çıkmaya başlayan istibdat rejimlerinin önde gelen bir örneği ile karşı karşıyayız" dedi.

Ahmet İnsel, "tek adam rejimi" olarak tanımladığı yönetim şekli için "Erdoğanizm' tabirini kullanarak, 'Erdoğanizm'e karşı mücadelenin sadece Meclis çatısı ile sınırlı olamayacağını ifade etti. 

ARTI TV'de yayınlanan Söz Sırası programında konuşan Ahmet İnsel özetle şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen ucube sistemin iler tutar yanının  kalmadığı tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Kendi koyduğu kurallara bile uymayan bir yönetim söz konusu. Cumhurbaşkanı ve çevresinin; devlet, hükümet ve meclisin ve ondan da öteye bir dizi kamu kurumunun, özerk olan kamu kurumları da dahil olmak üzere yerine geçtiği, onların yerine karar aldığı, istediğini yaptırdığı, istemediğini yaptırtmadığı tek adam etrafında kenetlenmiş bir klan Türkiye'yi yönetiyor. milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılarak meclisten atılmasının yeniden canlandırıldığı muhalefeti rakip olarak değil düşman olarak değerlendiren bir ittifak ortaklığı söz konusu. Komisyonlarda kurnazlıkla, sahtekarlıkla Meclisin muhalefet seslerini susturmaya, konuşturmamaya çalışan bir iktidar ortaklığı söz konusu. Öğreniyoruz ki komisyonlarda muhalefetin değişiklik önerilerine onay verip oylamalarda oybirliği ile reddeden bir AKP-MHP ortaklığı söz konusu.

Muhalefetin değişiklik önergelerine sözlü olarak onay veren ancak oylamaya geçince oybirliği içinde tek bir şekilde reddeden bir AKP-MHP ortaklığı söz konusu. Üçkağıtçı anlayışın yönetimde yapabileceklerinin sınırı olmadığını giderek daha fazla görüyoruz. Bugüne kadar bildiğimiz sağ koalisyonlardan farklı ve onlara benzemeyen yeni bir iktidar ortaklığı söz konusu. Buna 'İslamcı milliyetçi otokrasi! adını verebiliriz, böyle tanımlayabiliriz. Mukaddesatçı gelenekçi çizginin bambaşka bir seviyeye çıkmış bir yönetim anlayışının hükmettiğinden söz edebiliriz. Daha genel olarak 21. yüzyılda ortaya çıkmaya başlayan istibdat rejimlerinin önde gelen bir örneği ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu örnek Erdoğanizm'dir. Yönetim, Erdoğanizm olarak tanımlanması gereken bir tek adam rejimidir. Ona karşı mücadeleyi yalnızca meclis çatısı altında yürütmek Elbette Nafile bir çabadır gereklidir ancak sadece bu alanda mücadele vermeye çalışmak yeterli olmayacaktır.

Bu kahredici, küstah ve saldırgan istibdat rejimine karşı toplumsal muhalefetin yegane hedefi demokratik cumhuriyeti kurmak olmalıdır. Önce demokratik zeminde yan yana gelmeyi becermek, demokratik cumhuriyeti kurmak amacıyla yan yana gelmek bütün demokratik alanlarda demokratik menzilleri kazanmak için mücadele etmek üzerimizdeki sorumluluktur.

Öne Çıkanlar