'Tek tip adil yargılamaya aykırı'

'Tek tip adil yargılamaya aykırı'
AKP'nin 'FETÖ' suçlamasıyla yargılananlara tek tip kıyafet giydirmek istemesine tepkiler sürüyor

GÜNCEL- AKP'nin 'FETÖ' suçlamasıyla yargılananlara yönelik tek tip kıyafet giydirilmesi yönünde attığı adımlara tepkiler sürüyor.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Şenal Sarıhan, tek tip kıyafet uygulamasının tutukluları en başından suçlu ilan eden bir uygulama olacağı, böylece masumiyet karinesinin de ihlal edileceği uyarısında bulundu. Hukuk devleti kurallarına göre böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu ifade eden Sarıhan, uygulamanın hayata geçirilmemesi çağrısında bulundu. 

AKP, darbe ve terör suçlamalarıyla yargılananlara tek tip kıyafet giydirilmesi için yasal hazırlıkları sürdürürken, Sarıhan tepkisini şu sözlerle ifade etti "Cumhurbaşkanı’nın bir stilist edasıyla ‘Badem var ya... Badem içinin koyusu bir renk olacak’ sözleriyle ince ayar bir renk tarifi yaptığı tek tip kıyafet, bir moda meselesi değil hukuk ihlalinin ta kendisidir! Cumhurbaşkanı’nın, ‘Biri tulum olacak. Bir de ceket pantolon olacak. Darbeciler tulum giyecek; diğerleri de yani teröristler ceket, pantolon giyecek’ sözleriyle moda yarışmalarını andıran bir şekilde konsept belirlediği yargılamaların, adil olması hükümetçe uzun süredir unutulan bir hukuk devleti normdur" dedi. Sarıhan, tek tip kıyafet uygulamasıyla masumiyet karinesinin ihlal edileceğini aktardı.

Tek tip kıyafet uygulamasına bir tepki de TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış, Beştaş’tan geldi. Beştaş "Daha hâkim karşısına dahi çıkmamış, savunma hakkını bile henüz kullanmamış yüzlerce tutsak, AKP Genel Başkanı’nın dizaynını yaptığı kıyafetlerle toplum nazarında ‘suçlu’ addedilecek. Evet biliyoruz yargı kararlarını artık hâkimler değil, AKP Genel Başkanı veriyor" dedi.

Öne Çıkanlar