Tekirdağ Cezaevi’ndeki işkence iddiaları Meclis gündemine taşındı

Tekirdağ Cezaevi’ndeki işkence iddiaları Meclis gündemine taşındı
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutukluların işkence gördüklerine dair iddialar, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e soruldu.

Cezaevlerinden yükselen hak ihlalleri ve işkence iddiaları Meclis'e ulaştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini Meclis'e taşıdı.

Kaçmaz, verdiği önergede, "Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ndeki tutukluların ailelerinin ilettikleri bilgilere göre, cezaevine gelen kitapların mahkumlara iletilmediği, cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarla istedikleri gazetelerin 'bayiye gelmedi' bahanesiyle verilmediği belirtilmiştir. Ayrıca sağlık sorunları ve tedavi taleplerinde önemli sorunlar yaşandığı, bu durumun fiziksel ve ruhsal hastalıklarda ciddi boyutlara gelinmesine neden olduğu, özellikle intihar vakalarındaki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığı ve temel ihtiyaçların sınırlı olarak karşılandığı ifade edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

'TUTUKLULARA İŞKENCE YAPILIYOR, İNFAZ İNDİRİMLERİNİ YAKMAK İÇİN HÜCRE CEZASI VERİLİYOR'

Kaçmaz, önergenin gerekçesinde ise Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara cezaevi yönetiminin hücre cezaları vererek bazı mahkumların infaz indirimlerinin yanmasına neden olduğu ve cezaevinde süngerli odalarda mahkumlara fiziksel işkence yapıldığı iddiaları olduğuna da dikkat çekti.

'CEZAEVLERİNDEKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDEN HABERDAR MISINIZ? 

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yaşanan temel insan hakları ihlallerinden haberdar mısınız
     
  • Mahkemelerce yasaklanmamış olmasına rağmen cezaevlerine alınmayan süreli/süresiz yayınların listesi nasıl hazırlanmıştır? Bu listede yer alan yayınların isimleri nelerdir?
     
  • Cezaevlerinde kalan hasta tutsakların cezaevi koşullarında tedavi ve öz bakım ihtiyaçları ne şekilde karşılanmaktadır?
     
  • Mahkumlara fiziki yada psikolojik ağır baskı ve darp uygulayan gardiyanlar hakkında açılan adli ve idari soruşturma var mıdır?
     
  • Cezaevlerinde uygulanan keyfi muamele ve hasta mahpusların tedavi edilmemesi hususlarında cezaevi idaresine yönelik gerekli denetlemeler yapılıyor mu?
     
  • Son 5 yılda yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı siyasi hasta mahpustur?"

(HABER MEKREZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar