Teminatı bankadan alamayan sigortacıya koştu

Teminatı bankadan alamayan sigortacıya koştu
Bankalar firmalara teminat mektubu vermede istekli değil. Şirket sahipleri de çözümü ihalelerde teminat olarak sigorta firmalarını göstermekte buldu.

Kamuda alt yapı ve diğer ihaleler artık rötarlı bir şekilde ilerliyor. İhaleler arasında yeni ertelenen de var aylardır ertelenen de… Bankalar firmalara teminat mektubu verirken artık eskisi gibi davranmıyor, kendisini geri planda tutuyorlar. Bu nedenle de firmalar artık ihalelere girerken banka teminatı yerine sigortacısını gösteriyor.

Konuya ilgili çok fazla talep olduğunu söyleyen İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı, yaptığı açıklamada, "Son dönemde sigorta şirketlerine kamu ihaleleri teminatları yoğun bir şekilde yapılmakta ve başvurularda önemli bir artış var. Yaşanan ekonomik gelişmeler bazı belirsizlikler dövizdeki artış enflasyondaki yükseliş ve firmaların iflas konkordato ilanları karşısında bankalar teminat mektubu ve kredi vermede neredeyse yok denecek kadar az bir şekilde geride durmakta" dedi.

ÇOK YAYGIN DEĞİLDİ ANCAK TALEP ARTTI

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, teminat sigortasının ekonominin çarklarının dönmeye devam etmesi için Türkiye’nin geleceği için önemli dolduğunu söyleyen Bağcı, "Türk ekonomisinin ve geleceğinin teminatı olan sigorta sektörü ve acenteler bu konuda önemli bir görev almaktadır. Çok fazla yaygın bir sigorta türü olmamasına rağmen hızlı duyularak ilgili kişi ve kurumlar arasında bu ürüne talebin son aylarda ciddi oranda arttığını söyleyebiliriz. Avrupa’da birçok ülkede Amerika’da neredeyse banka teminat mektubu yok denecek kadar azken hatta yokken. Bu sigorta ürünü tüm ticarette ekonominin gelişmesinde çok yoğun ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır" dedi.

BANKA TEMİNAT MASRAFININ DAHA ALTINDA

Sigorta yapılırken firmanın finansal tablosuna bakıldığını söyleyen Bağcı" Her talep edene bu sigorta yapılmıyor. Teminat  sigortası genel şartları gereği hesap özetleri bilanço gelir tablosu ve kredi ilişkilerine sigorta şirketine ve acentasına vererek işin niteliği ile ilgili bir başvuru formunu doldurduktan sonra yapılan değerlendirme ile sigorta poliçesi yapılabilmekte ve prim teminat tutarı ürün talep firmanın durumu gibi bir çok değişkene göre çok değişken olmakla birlikte genelde banka teminat mektubu masraflarının biraz altında olmaktadır" dedi.

DETAYLI İNCELENİYOR

Firmaların borcuna karşılık artık sigorta şirketlerini gösterdiğini söyleyen Sigorta Uzmanı Mine Baker ise, "Sigorta teminat kişini yaptığı işe ve firmanın mali yapısına göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu aşamalarda firma çok detaylı bir şekilde inceleniyor" ifadelerini kullandı.

TEMİNAT SİGORTASI NEDİR?

Genel olarak teminat (kefalet) sigortası, üçüncü kişinin zararlarını sigortalı adına telafi eden mekanizmadır. Sigorta şirketi, sigortalının "kefili" olmakta ve sigortalı, borcunu yerine getirmediği takdirde karşıdaki kişinin maruz kaldığı zararları karşılar. Teminat sigortası, aslında teminat mektubu işlevine sahip bir sigorta ürünü. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar