Termik santraller için kaç hektar ormanlık alan yok edildi?

Termik santraller için kaç hektar ormanlık alan yok edildi?
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, 'Kaç hektar ormanlık alan ve tarım arazisi yok edildi; bu alanları yeniden düzenleyecek misiniz?' diye Başbakan Yıldırım’a sordu.

Sibel HÜRTAŞ

ANKARA- Danıştay, Adana ve Hatay’a yapılmak istenen ve inşaatı başlayan 8 termik santral için lisans verilmesini uygun görmeyince, gözler inşaatlara çevrildi. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Kaç hektar ormanlık alan ve tarım arazisi yok edildi; bu alanları yeniden düzenleyecek misiniz?" diye Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Adana ve Hatay bölgesine 16 yeni kömürlü termik santral yapımı gündeme gelirken, bazılarının da inşaatına başlanmıştı. Tam bu sırada da Danıştay’dan sürpriz bir karar çıktı. Adana Barosu ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin açtıkları lisans iptal davasında 8 termik santrale dair kümülatif etki itirazı Danıştay tarafından haklı bulundu. Danıştay, 13 Dairesi ‘Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi’ hakkındaki yönetmeliği de iptal etti. Böylece inşaata başlanmış olan termik santrallere yeniden lisans verilmesi mümkün olmayacak.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, lisans alamayacak olan ancak inşaatlarına başlanmış termik santralleri Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’a yönlendirdiği soru önergesinde, "Danıştay kararına karşın mevcut santrallerin kapatılmasının gündemde olup olmadığını sordu.  Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesinde, inşaatlar başladıktan sonra Danıştay kararının geldiğine işaret ederek, "Neden inşaata başlamadan önce bu santrallerin çevreye yönelik olumsuz etkileri araştırılmadı?" dedi.

KAÇ HEKTAR ORMANLIK ALAN YOK EDİLDİ?

Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları Meclis gündemine taşıdı:

"Termik santral yapımı için kaç hektar ormanlık alan yok edilmiştir?

Çevre hakkı kapsamında bireyin sağlıklı çevrede yaşama hakkının gasp edilme gerekçesi nedir?

Termik santrallerinin yoğun olduğu bölgelerde tarım arazilerinin kullanılamaz hale geldiğine dair bir tespit yapılmış mıdır?

Ülke genelinde termik santrallerden ötürü kullanılamaz hale gelen tarım arazisi kaç hektardır?

Tarım arazilerinin kullanılamaz hale gelmesine ilişkin oluşan zararların tazmini gerçekleşmiş midir?

Termik santrallerden ötürü zarar gören alanların iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapılacak mıdır?"

Öne Çıkanlar