‘Terör suçlusu etkin pişmanlık gösterirse kapalıdan açık cezaevine geçebilir’

‘Terör suçlusu etkin pişmanlık gösterirse kapalıdan açık cezaevine geçebilir’
Adalet Bakanlığı’nın infaz kanununun çıktığı gün cezaevlerinden tahliye edilecek ve eve izinli gönderilecek yaklaşık 90 bin hükümlü için tahliye planı hazırladığı öğrenildi.

Adalet Bakanlığı’nın infaz kanunu kapsamında ‘terör ve örgütlü suçlar’ ile yargılananlara ilişkin ‘etkin pişmanlık’ gösterenlerin kapalı cezaevinden açık cezaevine nakledilebileceği iddia edildi.

Toplumdaki tüm kesimlerin siyasi gerekçelerle ve ifade ve basın özgürlüğü yok sayılarak tutuklanan binlerce kişiye yönelik tahliye çağrıları yapılırken, hükümetin ‘terör ve örgütlü suçlar’ kapsamına alarak kulak tıkadığı bu kesime yönelik tavrı, korona salgını tehlikesine rağmen devam ediyor.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre ‘terör ve örgütlü suçlarda, yargılama aşamasında etkin pişmanlık göstermiş ise koşullu salıverilmesine 2 yıl, infaz aşamasında göstermiş ise 1 yıl kala hükümlü açık ceza infaz kurumuna ayrılabilir’. Bu 1 yıllık sürenin aynı zamanda denetimli serbestliğe ayrılma süresi olduğu belirtilirken, bu hükümlülerin ‘pişmanlık göstermezse’ açığa ayrılamayacağı belirtildi. Kapalı ceza infaz kurumunda olan hükümlülerin de bu haktan yararlanamayacağı kaydedildi.

90 BİN KİŞİLİK TAHLİYE PLANI

Adalet Bakanlığı’nın koronavirüs salgının ardından getirdiği infaz düzenlemesine ilişkin 90 bin kişilik tahliye planı hazırladığı, cezaevinden çıkacak hükümlülerin koronavirüse karşı almaları gereken tedbir ve hijyen kuralları konusunda bilgilendirildiği bildirildi. Hükümlülerin seyahat kısıtlamasına takılmamaları için kaymakamlıklardan seyahat izin belgeleri verileceği, belgelerin de cezaevinde teslim edileceği kaydedildi.

Hükümlülerin cezaevlerinden ücretini kendilerinin karşılayacakları otobüslerle Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenli bir şekilde ayrılacağı ve hükümlülerin seyahat planlamasını de her cezaevinin kendisinin yapacağı aktarıldı.

İZNE AYRILAN ADRES BİLDİRECEK

İki ay süreyle eve izinli gönderilecek olan hükümlülerin ise ayrılmadan önce cezaevi yönetimine adres bildireceği ifade edildi. İzin sürelerinde de o adresten ayrılamayacakları vurgulandı.

Adalet Bakanlığı ilk kez getirilen izin uygulamasının esaslarını ise şöyle belirledi: "Açık cezaevinde bulunanlar, açık cezaevine ayrılmaya hak kazananlar ve hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler 31 Mayıs 2020’ye kadar izinli sayılacak. Bu hükümlüler önce COVID-19 izninden yararlanacak, daha sonra denetimli serbestliğe ayrılacaklar. Salgının devam etmesi halinde bu süre, Sağlık Bakanlığı’nın önerisi üzerine Adalet Bakanlığı’nca ikişer ayı geçmemek üzere üç kez uzatılabilecek. Uzatmalarla birlikte hükümlüler en fazla 30 Kasım 2020’ye kadar izinli sayılabilecek."

FİRAR EDENE SORUŞTURMA

İzin hükümlünün cezasının infazından sayılacak. İzinden dönmeyen hükümlüler hakkında firar hükümleri uygulanacak ve yakalama emri düzenlenip soruşturma başlatılacak.

Öne Çıkanlar