TGC: Kürt gazetecilerin gözaltına alınması haber alma hakkına saldırıdır

TGC: Kürt gazetecilerin gözaltına alınması haber alma hakkına saldırıdır
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasında 'Basının özgür olmadığı ülkede demokrasiden söz edilemez, gözaltındaki gazeteciler bir an önce serbest bırakılsın' ifadeleri yer aldı.

+GERÇEK-Diyarbakır’da yaptıkları haberler ve programlar nedeniyle gazetecilerin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler dinmiyor.

Gazetecilere yönelik operasyona bir tepki de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) geldi.

TGC Yönetim Kurulu Diyarbakır’da gazetecilerin gözaltına alınmasını "Haber alma hakkına saldırı" olarak niteleyerek tepki gösterdi. "Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt kökenli gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, her gün şiddetini artıran iktidarın gazeteciliğin suç olmadığını artık anlaması gerektiği ifade edildi.

'KÜRT GAZETECİLERİN GÖZALTINA ALINMASI HABER ALMA HAKKINA SALDIRIDIR'

"Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil ihtiyaç vardır" mesajı verilen açıklamanın tamamı şöyle:

"Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt kökenli gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak görüyoruz.

Sabaha karşı evleri ve dernekleri basılan 21 gazeteci gözaltına alınmıştır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmelerine olanak tanınmamıştır. Ülkede iktidarın uzun süredir gözlenen baskılarına, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma çabalarına bu operasyon yeni bir örnektir."

'BASININ ÖZGÜR OLMADIĞI ÜLKEDE DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLMEZ'

"Her gün biraz daha sertleşen tehdit ve şiddetini artıran iktidarın gazeteciliğin suç olmadığını artık anlaması gerektiğini düşünüyoruz. Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir."

"Seçim öncesi bu tarz girişimlerle yurttaşların haber alma hakkı engellenmemelidir. Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil olarak ihtiyaç vardır."

 

BASIN KONSEYİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Basın Konseyi de Diyarbakır’da gazetecilerin evleri basılarak gözaltına alınmasına tepki göstererek bir açıklama yayımladı.

GAZETECİYE ‘TERÖRİST', HABERE DE ‘TERÖR' MUAMELESİ YAPILMASINDAN ACİLEN VAZGEÇİLMELİ

Basın Konseyi’nden yapılan açıklama şöyle;

"Gazetecilerin dün Diyarbakır'da gözaltına alınmasının ardından, bugün de Ankara'da sendikacıların TÜİK önünde yaptıkları eylemi izleyen gazeteciler, polis müdahalesiyle engellenmiştir. Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının en demokratik haklarını kullanma isteğine tanıklık eden gazetecilere hoyratça davranmak ve görevlerinin engellenmesi kabul edilemez.

Gazetecilerin görevi haberciliktir; halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunmaktır. Bu görevini yapan gazeteciye ‘terörist', habere de ‘terör' muamelesi yapılmasından acilen vazgeçilmesini talep ediyor; gazetecilerin yasaların güvencesinde görev yapmalarının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar