The Guardian yorumladı: Ukrayna, Boğazlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor

The Guardian yorumladı: Ukrayna, Boğazlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor
The Guardian, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından yaptığı paylaşımı, "Ukrayna Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor" ifadeleriyle yorumladı.

The Guardian gazetesi, Erdoğan- Zelenskiy görüşmesinin ardından yapılan Zelenskiy paylaşımını Ukrayna'nın 'Rus savaş gemilerine Boğazları kapatması konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırması' şeklinde yorumladı. Gazete, Ankara'nın hem Moskova hem Kiev'le yakın ilişkileri bulunduğunu, böyle bir karar alınması halinde Türkiye ekonomisinin zarar göreceğini yazdı.

'TÜRKİYE BOĞAZLARI KAPATMAYI KABUL ETTİ ŞEKLİNDE ANLAŞILDI'

Haberde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra yaptığı sosyal medya paylaşımının 'Türkiye'nin Boğazları kapatmayı kabul ettiği' şeklinde algılandığı belirtilerek, "Ukrayna Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor" denildi. The Guardian, bu başlığı, ana sayfasında son gelişmeleri canlı aktardığı haberinde de kullandı.

ZELENSKİY 'UKRAYNA HALKI BUNU UNUTMAYACAK' DEDİ

Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dostum Erdoğan'a ve Türkiye halkına güçlü destekleri için teşekkür ediyorum. Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e girmesinin engellenmesi ile ciddi miktarda askeri ve insani destek, Ukrayna için bugün özellikle önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

'KİEV'E CİDDİ BİR DESTEK OLUR'

Duvar'ın aktarımına göre, haberde Zelensky-Erdoğan görüşmesine ilişkin Ankara'dan yapılan açıklamada Boğazlara ilişkin bir bilgi verilmediği ve Rusya'nın da Türkiye'den bu yönde bir bildirim almadığını açıkladığı aktarıldı. The Guardian, Türkiye'nin böyle bir karar almasının 'hem Rusya'nın Ukrayna'daki askerlerine uzun vadedeki desteğinin kesilmesi açısından önemli bir adım, hem de Kiev'e ciddi bir destek göstergesi olacağını' yazdı.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDE AĞIR ETKİLER YARATACAK'

Gazete, Türkiye'nin Rusya'nın harekâtını 'kabul edilemez' olarak nitelemekle beraber 'savaş' ifadesini kullanmadığına dikkat çekerken, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'nin hem Rusya'yla hem Ukrayna'yla ittifakları var ve Ukrayna'ya Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satmasına, Rusya'nın da adımlarını kınamasına rağmen şu ana kadar ihtilafta tarafsızlığını vurguladı. Erdoğan'ın bu hafta gazetecilere "NATO daha kararlı adımlar atmalıydı" diyerek Türkiye'nin üyeliğe ne kadar önem verdiğini vurgulamaya çalışmış olmasına rağmen, Ankara'nın kendi NATO üyeliği de 2017'de Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararıyla baskı altında kalmıştı.  

Ukrayna'daki ihtilaf ve Boğazları kapama tercihinde bulunması halinde Rusya'dan gelecek bir fırça, Türkiye'nin ekonomisi üzerinde muhtemelen ağır bir etki yaratacaktır. [Ülkenin ekonomisi], TL'nin yarıdan fazla değer kaybettiği, artan enerji maliyetlerinin protestolara ve rahatsızlığa yol açtığı bir yılın ardından zaten topallama halinde. Türkiye doğalgazının yaklaşık üçte birini Rusya'dan, buğdayının da büyük kısmını Rusya ve Ukrayna'dan alıyor." 

Öne Çıkanlar