THK yetkilileri: Uçakların uçuşa hazır olması için 4-5 milyon dolara ihtiyaç var

THK yetkilileri: Uçakların uçuşa hazır olması için 4-5 milyon dolara ihtiyaç var
THK yetkilileri, yangın uçaklarının bakımı için 4-5 milyon dolar gerektiğini söyledi. Kurum, yangınlara müdahale için de 16 helikopter kiraladı.

Fotoğraf: Alican Uludağ (DW Türkçe)

Bir türlü söndürülemeyen Marmaris, Bodrum ve Manavgat'taki yangınlarda Türk Hava Kurumu'nun (THK) uçaklarının kullanılmaması üzerine başlayan tartışmalar devam ediyor. Muhalefet ve uzmanlar, THK'nin geçmiş yıllarda yangına müdahale için satın aldığı uçakların, mevcut yangınlar için de kullanılması çağrısında bulunmuştu.

THK, 16 HELİKOPTER KİRALAMIŞ

2019 yılında yaptığı açıklamada, THK  uçakları için "Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son yangınların ardından ise "Dünyada sayılı itfaiye örgütlerine sahip ülkelerden biriyiz. THK'nın uçağı varmış, bilmem neymiş. THK'nın şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok" ifadesini kullanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de "THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil" açıklamasını yapmıştı.

Yangın söndürmek için elinde uçaklar bulunan ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uçmasına izin verilmeyen THK'nin ise son yangınlara havadan müdahalede bulunmak için özel şirketlerden 16 helikopter kiraladığı ortaya çıktı. Bu helikopterler için şirketlere ne kadar para ödendiği ise açıklanmadı.

Bölgedeki yangınlara müdahale için uçan tüm helikopter ve uçakların yakıtlarını ise Jandarma Genel Komutanlığı'nın tankerlerinden sağlandığı bildirildi. Bunun için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bizzat talimat verdiği öğrenildi.

UÇAKLARIN PERVANELERİ SÖKÜLMÜŞ

THK'nin Ankara Etimesgut'taki yangın uçaklarını görüntüleyen DW Türkçe'den Alican Uludağ, buradaki 7 uçağın fotoğrafını çekti. Canadair CL-215 model 7 adet uçak, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin yerleşkesinde tutulduğu görüldü. THK Meydan İşletme Müdürlüğü'nün önündeki apronda kızağa çekilen uçakların dış görünüşlerinin sağlam olduğu gözlendi. Üzerinde Türk Hava Kurumu ve Orman Genel Müdürlüğü yazılı olan uçakların pervanelerinin ise sökülü olması dikkat çekti.

Bu uçakların 5 bin 444 ton su taşıma kapasitesi olduğu öğrenildi. THK'nin teknik uzmanları, uçaklardan birini hangarın önüne çekerek gün boyunca çalıştırdı ve incelemelerde bulundu.

'UÇUŞA HAZIR OLMALARI İÇİN 4-5 MİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR'

Uludağ'ın konuştuğu THK yetkilileri, mevcut uçakların "uçuşa emniyetli olmadığını" aktardı. Uçakların uçuşa hazır olması için 4-5 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirten yetkililer, çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Türkiye'deki yangın söndürme uçaklarının kış aylarında veya gece vakti yangına müdahale edecek donanımda olmadığına işaret ederken yetkililer, bu uçaklar için en son 2018'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden uçuş için "emniyetlidir" raporu alındığını belirtti.

Öne Çıkanlar