THY yaptırım listesinde yok ama inceleme devam ediyor

THY yaptırım listesinde yok ama inceleme devam ediyor
Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, THY ile ilgili incelemenin de sürdüğü ancak şimdilik THY'ye yaptırımın masada olmadığını söyledi.

Çoğunluğu Ortadoğudan olmak üzere yüzlerce göçmenin Belarus tarafından sınırda bekletilmeleri sonucu Polonya'ya geçme girişimleri Avrupa Bilriği ile Belarus arasında uluslar arası krize sebep oldu. AB ülkeleri tarafından göçmenleri taşımakla suçlanan THY'nin yaptırım listedinde olmadığı öğrenildi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Pazartesi günü yapılacak toplantıda, Belarus yönetimine yakın şirketler ile bu ülkeye Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'den göçmen taşıyan havayolu şirketlerine yaptırım uygulanmasını tartışacak. Toplantı öncesi Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, BFM TV'ye açıklamada bulundu. Beaune, Türk Hava Yolları (THY) ile ilgili incelemenin de sürdüğü ancak şimdilik THY'ye yaptırımın masada olmadığını söyledi. Beaune, Rusya ve Türkiye'nin sorunun kaynağı olmaktan çok, çözümü için muhatap alındığını da vurguladı.

VOA Türkçe’den Arzu Çakır’ın haberine göre; hava trafiğini yürüten havayolu şirketlerinin cezalandırılması kararı alınacağını kaydetti. Daha önce Irak hükümetiyle Belarus'a uçuşları sınırlaması yolundaki temasların olumlu sonuç verdiğini kaydeden Fransız bakan, "Irak ile konuşarak, insan trafiğine suç ortağı olmamasını istedik. Bu konuda önemli yol da aldık. Irak, Erbil'den Minsk'e uçuşları durdurdu. Aynı şeyi diğer bölge ülkeleri ile de yapmak istiyoruz. Suriye, Ürdün, Erbil, Lübnan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, buralardan Belarus sınırına göçmen akıyor. Ama her ülkeyi bu konuda aynı kefeye koymamak lazım. Bazı ülkeler bu durumdan mağdur olan ülkeler, bazıları ise bu krizde rol oynuyor" dedi.

Beaune'nin açıklamaı şöyle:

"Rusya'nın krizin arkasında olduğuna dair elimizde bir bilgi yok. Rusya Minsk yönetimine yakın. Rusya'nın Belarus üzerindeki etkisi açık. Merkel, Putin ile görüştü. Göçmen trafiğinin durması konusunda yardımcı olmasını istedi. Rusya sorunun kaynağı değil, çözüm için temastayız. Türkiye konusunda da adil olmak gerekir. THY ile ilgili muhtemel bir problem var. Konuyu inceliyoruz. Ama yaptırım şimdilik gündemde değil. Minsk'e uçuşların azaltılması ya da tümüyle kaldırılması konusunda Türkiye ile diplomatik bir çalışma yürütülüyor. Bir yıl önce benzer bir durumu Yunanistan sınırında Türkiye ile yaşadık, son derece kararlı bir tutum sergiledik ve kriz aşıldı. Ama şimdilik bu trafiği organize eden onlar değil ve masada yaptırım yok."

Öne Çıkanlar