Ticaret gerilimi tırmanırsa Çin karşılık verecek

Ticaret gerilimi tırmanırsa Çin karşılık verecek
Çin, ABD'nin diyalog kurma girişimleri samimi olmadığı için, müzakerelerin imkansız olduğunu, gerginliklerin artması halinde misilleme yapacağını açıkladı.

EKONOMİ - Çin Ticaret Bakanlığı, Washinton'ın diyalog girişimlerinin samimi olmaması nedeniyle ABD ile ticaret müzakereleri yürütmenin şu aşamada imkansız olduğunu duyurdu. Bakanlık, ABD Başkanı Donald Trump'ın mevcut gerilimleri artırması durumunda karşılık vereceklerini de açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin ekonomisini daha açık hale getirmeye ve otomobil gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini düşürmeye söz verdi.

Trump, Twitter üzerinden yanıt vererek Xi’nin gümrük vergileri ve ABD’li otomobil üreticilerinin Çin pazarında erişim konusundaki açıklamaları için "minnettar" olduğunu belirtti. İki ülkenin de "birlikte büyük ilerleme kaydedeceğini" kaydetti.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng ise günlük basın brifinginde Devlet Başkanı Xi'nin sözlerinin ABD ile yaşanan ticaret tartışmaları ile ilgili olmadığını ve Xi'nin sözlerinin, "Washington'a verilmiş bir ödün gibi algılanmaması gerektiğini" belirtti.

Gao, "Umarım ABD'deki bazı kişiler durumu yanlış değerlendirmez. Eğer ABD gerilimi artıracak bir eylemde bulunursa, Çin buna karşı koymaktan çekinmeyecek. Eğer ABD kendi yolunu izler ve tek taraflılık ve ticari korumacılıkta ısrar ederse, Çin tarafı kararlılıkla karşı koyacak ve sonuna kadar mücadele edecek" dedi.

ÇİN KARŞI KOYMAKTAN ÇEKİNMEYECEK

Gao, "ABD’deki bazı kişilerin durumu yanlış değerlendirmemesini umuyorum… ABD durumu tırmandırmak için herhangi bir eylemde bulunursa, Çin karşı koymaktan çekinmeyecek" dedi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin geçen haftalarda birbirlerini on milyarlarca dolarlık gümrük vergileriyle tehdit etti. İki ülkenin birbirlerine verdiği karşılıklar piyasaları sarsarken, küresel büyümeyi sınırlayacak geniş ölçekli bir ticaret savaşının çıkacağı endişesine yol açtı.

MESELE, ABD'NİN BU KONUDA HİÇ SAMİMİYET GÖSTERMEMESİ

Bazı ABD’li yetkililer ve analistler, anlaşmazlığın diyalog yoluyla çözülebileceğine inandıklarını ifade ederken, Beijing resmi görüşmelerin gerçekleşmediğini yineledi. ABD'de bazı yetkililer ve uzmanlar iki ülke arasındaki uzlaşmazlığın diyalogla çözülebileceğini düşünüyor ancak Feng iki ülke arasında ticaret konusunda resmi görüşmelerin olmadığını işaret etti.

"Mesele, Çin'in müzakerelere katılmamayı isteyip istememesi değil, ABD'nin bu konuda hiç samimiyet göstermemesi" ifadelerini kullanan Gao "Çin, tek taraflı baskı altında müzakereler yürütmeyecek" dedi.

Washington, Çinli şirketleri ABD’li şirketlerinin ticari sırlarını çalmakla ve teknolojilerini elde etmek için ortaklıklara zorlamakla suçluyor. Beijing bu suçlamaları reddediyor.

Trump, pazartesi günü ABD'nin otomobillerde yüzde 2.5'luk gümrük vergisi uygulamasına karşı Çin'in ABD'den ithal otomobillere yüzde 25'lik gümrük vergisi uygulamasını eleştrimiş ve bunu 'aptal ticaret' diye nitelemişti.

Ancak sözcü Gao, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) eşit gümrük vergisi kuralı koymadığını ve böyle bir eşitliği istemenin mantıksız olduğunu vurguladı.

Çin'in kendi planları doğrultusunda pazarlarını açmayı sürdüreceğini belirten Gao, Devlet Başkanı Xi'nin söz verdiği gibi daha düşük gümrük vergilerini olabildiğince kısa sürede yürürlüğe sokacağını da ifade etti.

Öne Çıkanlar