Ticaret savaşı endişeleri sürüyor: Dolar 5.85'i test etti

Ticaret savaşı endişeleri sürüyor: Dolar 5.85'i test etti
Hafta başında Asya seansında 6.38'e kadar yükselen dolar kuru yeni günde de artışta. Bu sabah 5.85 seviyesini gören doların artışında ticaret savaşı endişeleri etkili.

ABD ile Çin'in gümrük tarifelerini karşılıklı artırmaları dün küresel piyasalarda satış baskısına neden olurken TL'de zarar-kes emirlerinin çalışmasıyla dolar/TL önceki gece 6.38 seviyesine kadar yükseldi. Türk Lirası dün dolar karşısında yüzde 1'den fazla düşerek gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

ABD-Çin ticaret savaşına yönelik endişelerle önceki gece illikit piyasada TL'de yüzde 10'a varan değer kaybı gözlenmesinin ardından dün 5.80 civarında yatay seyreden dolar/TL bu sabah da 5.85 seviyesini test etti. Euro ise 6.48 seviyelerinden işlem görüyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin'in birbirlerinden ithal ürünlere ek gümrük vergileri getireceğini açıklamasıyla küresel piyasalarda dün sert satış baskısı görülmesi ardından piyasalar küresel risk iştahını zedeleyen ticaret savaşına yönelik gelişmeleri yakından izliyor.

Piyasalarda Suriye kaynaklı jeopolitik riskler de öne çıkarken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Rusya'da yapacağı görüşme takip ediliyor.

Asya borsaları dünkü sert düşüşün ardından ABD-Çin ticaret geriliminin şimdilik yatışabileceğine dair işaretlerin yatırımcı güvenini desteklemesiyle küresel borsalara paralel olarak yükselirken, güvenli liman tahviller düşüş kaydetti.

Öne Çıkanlar