TIME'dan Suruç yorumu: Seçim öncesi gerginlik tırmanıyor

TIME'dan Suruç yorumu: Seçim öncesi gerginlik tırmanıyor
Suruç'ta yaşananları değerlendiren TIME dergisi Türkiye'de seçim öncesi gerilimin giderek tırmandığını yazdı.

Urfa'nın Suruç ilçesinde dün meydana gelen olayları değerlendiren TIME dergisi Türkiye'de seçim öncesi gerilimin giderek tırmandığı değerlendirmesinde bulundu. TIME farklı medya kanalarından gelen ve birbiri ile çelişen bilgilere de dikkat çekti. 

ABD’nin en çok satan dergilerinden TIME, Urfa’nun Suruç ilçesinde dün seçim çalışmaları sırasında çıkan ölümcül şiddet olaylarını okuyucularına aktardı. TIME, devlet medyasının haberleri ile yerel kaynakların tanıklıklarının örtüşmediğini vurguladı. Dergi, çatışmanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP seçmeninin ‘markaja alınması’ talimatı verdiğinin ortaya çıkması sonrası patlak verdiğine de dikkat çekti.

"İktidar partisinin bir üyesinin perşembe günkü kampanya durağında çatışma çıkması üzerine üç kişi öldü, dokuz kişi yaralandı. Bu, ülkede 24 Haziran’da düzenlenecek seçimler öncesinde artan gerilimin son göstergesiydi.

BBC’nin haberine göre, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) milletvekili olan İbrahim Halil Yıldız’ın Türkiye’nin güneydoğusunda nüfusunun büyük çoğunluğu Kürt olan Suruç ilçesini ziyaret ettiği sırada, yanındakiler ile esnaf arasında bir kavga çıktı.

Anadolu Ajansı gibi hükümet yanlısı medyanın haberine göre, Kürt esnaf milletvekilinin yanındakilere saldırıp ağabeyini öldürerek şiddeti provoke etmişti. Fakat BBC’nin Kürt kaynaklarına göre, siyasetçi pek dostane bir şekilde karşılanmayınca, korumaları ateş açtı.

Sekiz kişinin hastaneye kaldırıldığı, polisin 10 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye siyasetine son 15 yıldır hâkim olması sonrası her zamankinden zayıf göründüğü bir dönemde, seçim konusundaki beklentiler ve kaygılar zirve yapmış durumda. Erdoğan ikinci bir dönemi daha hedeflerken, bazıları, partisinin parlamento çoğunluğunu kaybedebileceğine inanıyor.

Perşembe günü yaşanan şiddet, Erdoğan’ın oyların yönünü değiştirmek için Kürtlere baskı yapılmasını savunduğu belirtilen ve sosyal medyaya yüklenen bir videonun ardından geldi. Cumhurbaşkanı’nın videoda, parti yetkililerine Kürt yanlısı muhalefet partisi HDP’ye odaklanma talimatı verdiği belirtiliyor.

Erdoğan ayrıca, AKP yetkililerinin seçim sandıklarına diğer partilerden erken gitmesi halinde [İstanbul’da] ‘işi başlamadan bitirmekten’ söz ediyordu." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar