Hak-İş Başkanı: İşçilerin yarısının işlerini kaybettiği sendikacılık anlayışını uzun yıllar yaşadık

Hak-İş Başkanı: İşçilerin yarısının işlerini kaybettiği sendikacılık anlayışını uzun yıllar yaşadık
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş'in imzaladığı TİS törenlerinde konuştu.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yürüttükleri mücadele ile kamuda ve belediyelerde taşeron sistemini bitirdiklerini söyledi. 696 sayılı KHK ile ‘kadroya’ geçirilen işçilerin yaşadıkları sorunların geçiş sürecinden kaynaklandığını kaydeden Arslan, hak kayıplarının telafisi için çalıştıklarını kaydetti. Arslan, "İşçilerin yarısının işlerini kaybettiği, çatışmanın zirveye çıktığı, alınan hakların masada kaldığı bir belediyecilik, sendikacılık anlayışını uzun yıllar yaşadık" dedi.

Süleymanpaşa ve Esenler Belediyeleri ile yapılan toplu iş sözleşmesi törenlerine katılan Arslan KHK ile kadroya geçirilen işçiler belediyelerde taşeron şirket yerine, belediyelerin iştiraki şirketlere alımının yapılmasını kadro olarak değerlendirdi. Taşeron sisteminin kalktığını öne sürdü.

Hizmet-İş’le Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi Personel A.Ş.arasındaki toplu iş sözleşmesine katılan Arslan, kamuda ve belediyelerde taşeron sisteminin kaldırılması için 17 yıl boyunca mücadele verdiklerini, "Taşeron sisteminin kamu kurumlarında ve belediyelerde sürdürebilir bir sistem olmadığını yetkililere anlattık. Taşeron sistemi Türkiye için aşılması gereken bir sorundu. Taşeronda çalışan işçi arkadaşlarımız hiçbir haklarını alamıyordu, özlük hakları yoktu, tazminatsız işten çıkarılıyorlardı. Bu sorunun çözülmesi için çok büyük gayret gösterdik. 1 milyona yakın arkadaşımızın kamunun ve belediyelerin kadrolarına alınmasını sağladık. Mücadelemiz neticesinde kamuda istihdam edilen işçi sayısının beş katı kadar arkadaşımız, kamu kurumları ve belediyelerde kadro aldılar. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük reformudur" sözleriyle ifade etti.

‘GEÇİŞ DÖNEMİNDEN KAYNAKLANAN KAYIPLARI BİRLİKTE TELAFİ EDİYORUZ’

Geçiş döneminde Yüksek Hakem Kurulu’nun belirlediği ücretlerin uygulanmasından kaynaklı mağduriyetlerin oluştuğunu söyleyen Arslan, "Süleymanpaşa Belediyesi’nde imzaladığımız toplu iş sözleşmesi, burada yasanın bize tanımış olduğu serbest toplu pazarlık hakkını serbestçe kullandığımız ilk sözleşmedir. Bugün, Belediye Başkanımız Cüneyt Yüksel ile tarihe not düşüyoruz. KHK’lı arkadaşlarımızın geçiş döneminden kaynaklanan kayıplarını birlikte telafi ediyoruz" dedi. 

Belediye çalışanlarının 24 saat Süleymanpaşa’ya hizmet ettiğini söyleyen Arslan, "Kavga etmeden, birbirimizi üzmeden, tartışmaların, gerginliklerin olmadığı bir toplu iş sözleşmesi imzaladık.  Bu sözleşme gelecekte yapacaklarımızın teminatıdır. Adım adım hep daha iyi sözleşmelere imza atacağız" sözlerine yer verdi.

Esenler Belediyesi, TİS töreninde de konuşan Arslan, Esenler Belediyesi Personel A.Ş ile Hizmet-İş’in yaptığı sözleşmeye ilişkin, "Barış içerisinde sonuçlandırması çok değerli" dedi.

'KAVGA ETMEDEN, BİRBİRİMİZİ ÜZMEDEN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADIK'

Bin 152 çalışanın sözleşmeden yararlandığını söyleyen Arslan, "Toplu iş sözleşmesinin masada bitirilmiş olması bizim için önemli. Pandeminin ve pek çok sorunun iç içe girdiği bir dönemde, işçi, işveren ve sendikanın uzlaşarak, toplu iş sözleşmesini barış içerisinde sonuçlandırması çok değerli. İstanbul’un bazı ilçe belediyelerinde grev uygulamaları gündeme geliyor, sözleşmemizi anlaşma içerisinde kavga etmeden yapmış olmamız hem Esenler’e, hem sendikamıza hem de çalışanlara büyük bir hizmettir" ifadelerini kullandı.

‘BORCUMUZU ÖDEMEK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ’

Arslan konuşmasının devamında, "İşçilerin yarısının işlerini kaybettiği, çatışmanın zirveye çıktığı, alınan hakların masada kaldığı bir belediyecilik, sendikacılık anlayışını uzun yıllar yaşadık. Artık o günler geride kaldı" diye konuştu.  "Birlikte çalışacağız birlikte başaracağız, bizim bu şehre borcumuz var. Borcumuzu ödemek için daha çok çalışacağız destek olacağız. Buranın başarısı hepimizin başarısı, hep birlikte bu sözleşme ile yeni bir başlangıç yapacağız" dedi. 

Öne Çıkanlar