TL'de değer kaybı hızlandı, Türkiye'nin risk primi 14 yılın zirvesine çıktı

TL'de değer kaybı hızlandı, Türkiye'nin risk primi 14 yılın zirvesine çıktı
TL, dolar karşısındaki kayıplarını 8'inci gününe taşırken yılın en düşük seviyesini gördü. Kredi temerrüt takasları yükselişini sürdürürken, 2008'den bu yana en yüksek düzeyi test etti.

+GERÇEK - Türkiye'nin risk primi son küresel finansal krizden bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Türk Lirası, dolar karşısındaki kayıplarını 8'inci gününe taşırken yılın en düşük seviyesini gördü. Kredi temerrüt takasları yükselişini sürdürürken 2008’den bu yana en yüksek düzeyi test etti.

Beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) gün içinde 714 baz puanı gördü. Bu seviye Ekim 2008'den bu yana risk priminde görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi. Ekim 2008'de Türkiye'nin risk primi 832 baz puanı görmüştü.

Türkiye'nin risk primi yükselişe geçerken, dolar/TL kurunda da yükseliş izlendi. Dolar/TL kuru yüzde 1'e yakın yükselişle 15,64 seviyesinin üzerini test etti.

Uzmanlar, Türkiye'nin kredi risk primindeki yükselişi değerlendirdi:

Yeniçağ gazetesi yazarı ve ekonomist Evren Devrim Zelyut, "712 CDS'e merhaba deyin! Bu CDS ile artık Türkiye çift haneli dış borç alacak, bankalar ve şirketler üzerindeki faiz yükü aynen vatandaşa yansıyacak... Yaşadıklarınıza ekonomik zorluk demeyin, her şey daha yeni başlıyor..." dedi.

Doç. Dr. Hakkı Öztürk, "Türkiye beş yıl CDS risk primi 714 bp iken, bir yıl CDS risk primi de 668 bp. 2008'den sonraki tarihi yüksek seviyeler" dedi.

Uğur Gürses, "TL'nin konvertibilitesini 'masa altı yöntemlerle' kısıtlarsanız endişe ve daha fazla değer kaybı yaratırsınız. Şirketlere telefon açıp 'döviz satın' telkini yaparsanız daha da fazla..." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar