TL'yi açığa satanlar pozisyonlarını kapatamayınca EFT sistemi kapanamadı

TL'yi açığa satanlar pozisyonlarını kapatamayınca EFT sistemi kapanamadı
TL'yi açığa satan yabancı kurumların aldığı dövizin karşılığı olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediği EFT sisteminin kapanış saati uzatılmasına rağmen temerrüde düştükleri belirtildi.

Türk Lirası'nı açığa satan yabancı kurumların almış oldukları dövizin karşılığı olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediği ve Merkez Bankası'nın EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştükleri ifade ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son dönemde Türk Lirası’nın değerini korumak için bir dizi önlem setini hayata geçirirken, son olarak BDDK, önceki gün aldığı kararla bankaların yurtdışı şubeleri dahil TL yatırımlarını öz sermayelerinin binde 5’i ile sınırlandırmıştı.

Bu önlem setlerinin ardından TL'yi açığa satan yabancı kurumların almış oldukları dövizin karşılığı olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediği ve Merkez Bankası'nın EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştükleri ifade ediliyor.

bloomberght.com sitesinde yer alan habere göre, bankacılık kaynakları, bu olay nedeniyle Merkez Bankası'nın EFT sisteminin üç gündür normal kapanış saati olan 17:30'da kapanamadığını belirtiyor. İlgili düzenleyici kurumların bu bankaları pozisyon kapamaları konusunda uyardığı ve ek süre verilmesine rağmen bu bankaların yükümlülüklerini yerine getiremediği kaydediliyor.

BDDK'nın son aldığı kararlar ile Türkiye ile Londra arasındaki Türk Lirası havuzunun ayrıldığını vurgulayan bankacılar, TL'yi açığa satan kurumların ihtiyacı olan TL'yi bulmayınca yükümlüklerini gerçekleştiremediğini söylüyor.

Bilindiği gibi Merkez Bankası 22 Nisan’da bankaların döviz karşılığı TL swap limitlerini yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmıştı, önceki gün de yüzde 40’a çıkardı.

MART 2019'DA DA AYNI DURUM YAŞANMIŞTI

BDDK ise önceki gün aldığı kararla bankaların yurtdışı şubeleri dahil TL yatırımlarını öz sermayelerinin binde 5’i ile sınırlandırıldı. Benzer bir durum Mart 2019'da da yaşanmış ve ellerinde TL olmadan yüklü miktarda dolar alan yabancı bankalar, TL bulamadıkları için Türk bankalarına ödeme yapamamıştı.

Temerrüde düşen bankalar Londra piyasasında yüzde 1.000'i aşan faizlerle TL bulmaya çalışmışlardı. Öte yandan düzenleyici kuruluşların işlemleri yapan yurt dışındaki bankalar ile ilgili hukuki süreç başlattığı ifade edildi. Düzenleyici otoritelerin yaptırım olarak bu kurumların TL ile işlem yapmasına izin vermeyebileceği gelen bilgiler arasında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar