Köylerde ciddi su sıkıntısı olduğunu açıklayan TMMOB: Pandemide böyle bir insani trajedi kabul edilemez

Köylerde ciddi su sıkıntısı olduğunu açıklayan TMMOB: Pandemide böyle bir insani trajedi kabul edilemez
‘Temiz içme suyuna erişim temel bir insan hakkı. 21. yüzyıl Türkiye’sinde ve özellikle de pandemi koşullarında vatandaşlarımızın susuz bırakılması asla kabul edilemez bir durum.’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Kozluk'un köylerinde yaşanan elektrik ve su sorununa ilişkin Mimarlar Odası’nda açıklama yaptı. TMMOB bileşenlerinin katıldığı açıklamada konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Batman Temsilciliği’nden Fırat Tüzün, Kozluk’a bağlı köylere 20 günden fazla bir süredir su verilmediğini hatırlattı. Tüzün, "Temiz içme suyuna erişimin temel bir insan hakkı olduğunu düşündüğümüzde, 21. yüzyıl Türkiye’sinde ve özellikle de pandemi koşullarında vatandaşlarımızın susuz bırakılması asla ve asla kabul edilemez bir durumdur. Batman köylerinde yaşanan bu durum, elektriğin dağıtımını sağlayan şirketlerin insafına bırakılamayacak insani bir trajedidir" dedi.

ELEKTRİĞİN ÖZELLEŞTİRİLMESİYLE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

Elektrik dağıtım ağının işletmesinin özelleştirilmesiyle köylerde su temini ve pompajında ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydeden Tüzün, "Elektrik dağıtım ağının özelleştirme ile birlikte köylüler suyun temini ve dağıtımı, işletme maliyetleri ve bakım ve onarımı konusunda kamusal korumanın kapsamı dışında bırakılmış, köylerdeki su-elektrik işletmesi, hiçbir güçlendirilmiş finansal ve teknik altyapı olmadan köy heyetlerine teslim edilmiştir" diye konuştu.

‘HER NE KOŞULDA OLURSA OLSUN, TEMİZ SU TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR’
Kırsal kesimlerde su temini ve dağıtımı alanında yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğinin altını çizen Tüzün, "Her ne koşulda olursa olsun temiz suyun temel bir insan hakkı olduğu gerçeği göz önüne alınarak suya erişim engellenmemesi ve su temininin garanti altına alınması gerekmektedir. TMMOB olarak köylerdeki enerji sorununun giderilmesi konusunda her türlü teknik desteğe açık olduğumuzu, bu anlamda kamu yararına olacak tüm girişimleri destekleyeceğimizi vurgulayarak mağdur edilen köylülerle birlikte olduğumuzu ve bu krizin derhal çözülmesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız" dedi.  

NE OLMUŞTU?

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı 9 köye su sağlayan dinamoların elektriklerini, ödenmeyen borçlar gerekçesiyle 23 Haziran’da kesti. DEDAŞ, 22 gün sonra 14 Temmuz’da Kurban Bayramı nedeniyle geçici bir süre köylere su sağlayan dinamoların elektriğini bağladı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar