'YSK verileri birbirini tutmuyor, sonuçlar tutarsız'

'YSK verileri birbirini tutmuyor, sonuçlar tutarsız'
Bilgisayar Mühendisleri Odası, YSK'nin 24 Haziran verilerini inceledi ve sadece 250 sandıkta 14 bin yurttaşın oyunun doğru olarak yansıtılmadığını tespit etti.

ARTI GERÇEK - Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), 24 Haziran seçimlerine dair açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) seçmenlerin sorularını yanıtlamaya davet etti.

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası'na bağlı Seçim Bilişim Sistemi Çalışma Grubu (SEÇSİS), Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 24 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladığı 4 Temmuz'daki raporunu inceledi. SEÇSİS Çalışma Grubu,  '24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analizi' raporunda YSK'nin raporundaki seçim verilerinin tutarsız olduğunu belirtti.

Rapor, BMO tarafından geliştirilen bir yazılım aracılığıyla YSK'nin sitesinde yer verilen Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'ndeki (SSPS) sandık verilerindeki tutarsızlıkların sayım döküm cetvelleriyle karşılaştırılarak hazırlandığı kaydedildi.

BMO, YSK'nin yer yer verileri kaydırarak kaydettiğini tespit etti.

Seçim Yasası'nın ilgili maddeleri bağlamında değerlendirilen tutanaklara göre "Sandıkların 'sandık sonuç tutanakları' ile 'sayım döküm cetvelleri'ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır" görüşüne yer verilen raporda, seçim bölgelerinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık tutanaklarının bulunduğuna da dikkat çekildi.

Raporda, İSTANBUL/KAĞITHANE/HÜRRİYET MAH.1222 numaralı sandıkta görülen kaydırma işleminin birçok sandıkta gözlendiği bilgisine yer veriliyor.

SEÇSİS Çalışma Grubu'nun raporunda, 2 bin sandığın içerisinde 70 bin seçmene karşılık gelen 250 sandıkta toplam 14 bin yurttaşın oyunun doğru olarak yansıtılmadığı vurgulanarak, YSK'nin şaibeleri gidermesi için bazı soruların yanıtlanması gerektiği belirtildi.

YSK verilerinin kıyaslandığı, yanlış işlenmiş verilerin deşifre edildiği BMO raporunda YSK'ya sorulan sorular şöyle:

  • Yurtiçi ve yurtdışı oylar da dahil olmak üzere tüm Türkiye ölçeğindeki sandık sonuçlarının ne kadarında bu gibi hatalar vardır?
  • Kaç seçmenin oyu kayıtlara doğru yansımamıştır?
  • Odamız tarafından yapılan tüm uyarılara ve önerilere karşın büyük çoğunluğu SEÇSİS’e veri girişi sırasında yapılan bu belirgin hataların önlenmesi için neden bir çalışma yapılmamıştır?
  • Açıklanan kesin seçim sonuçları ne kadar kesindir?

RAPORUN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar