TMSF: Kayyımlara yönelik 'soruşturma açılamaz' iddiaları doğru değil

TMSF: Kayyımlara yönelik 'soruşturma açılamaz' iddiaları doğru değil
TMSF tarafından yapılan açıklamada, 'Kayyım temsilcilerine benzersiz bir ayrıcalık, sınırsız bir sorumsuzluk tanınmamıştır' denildi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyımlar hakkında soruşturma açılamayacağına dair iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı.  Açıklamada, konuya ilişkin kanuni düzenlemenin "kayyım temsilcilerinin sorumluluklarının benzer görevleri yapanlar ile eşit hale getirilmesinden" ibaret olduğu ifade edildi.

Açıklamada, kayyımların yargılanmadan muaf tutulması için özel kanun çıkarılmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hiç kimse kayyımlar hakkında soruşturma açamaz’" iddiaları doğru değildir. Yapılan kanuni düzenleme, zaten kanunda var olan kayyım temsilcilerinin sorumluluklarının, İcra ve İflas Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu’ndaki düzenlemeler çerçevesinde, benzer görevleri yapanlar ile eşit hale getirilmesinden ibarettir. İcra ve İflas Kanunu’nun 5. Maddesindeki kaideler, FETÖ ile ilişkili şirketlerde görev yapan kayyım temsilcileri için de geçerli olmuştur: ‘İcra ve İflas Dairesi görevlilerinin kusurlarından doğan tazminat davaları, ancak idare aleyhine açılabilir. Devletin, zararın meydana gelmesinde kusuru bulunan görevlilere rücu hakkı saklıdır. Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır."

Açıklamada, kanunda yapılan değişiklinin amacının kayyımların görevlerini herhangi bir endişe ve tereddüt duymadan yerine getirmeleri için olduğu belirtildi.

KAYYIMLAR HACİZDEN MUAF

Açıklamanın devamında, "Ayrıca kayyım temsilcilerinin görevlerini yerine getirirken şirketlerin vergi, SGK ve benzeri borçlarından ötürü, şahsen haciz tehdidi ile karşı karşıya kalmamaları için düzenleme getirilmiş olması, kanunun yerinde olduğu hususunu tartışmasız kılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu düzenlemeyle kayyımlar haciz işlemlerinden muaf sayılacak. (MA)

Öne Çıkanlar