Tolu: Demirtaş, Kavala içerdeyken Türk yargısına güvenmiyorum

Tolu: Demirtaş, Kavala içerdeyken Türk yargısına güvenmiyorum
Örgüt üyeliği ve propagandası suçlamalarıyla yargılandığı davada savcının beraatini istediği Alman gazeteci Meşale Tolu, "Demirtaş, Kavala içerideyken Türk yargısına güvenmiyorum" dedi.

Savcı, Alman vatandaşı çevirmen ve gazeteci Meşale Tolu’nun Türkiye'de "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası" suçlarından yargılandığı davada esas hakkında mütalaasını açıkladı. Savcı, Tolu ve birlikte yargılandığı 11 sanığın beraatını talep etti. Savcı, sanıklar Meşale Tolu Çorlu, Bilal Ateş, Ceren Çoban, Fatma Çiftçi, Fırat Çağla, Osman Tunç, Umut Aktaş, Yağmur Emekdar, Sinan Aktaş, Yavuz Kılıç, Özge Gür, Mustafa Tezel hakkında, "Kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden" tüm suçlardan beraatlarını istedi.

Tolu dört yıl sonra gelen beraat talebi hakkında, "Sürekli delil üreterek beni yargılamaya çalıştılar. Şimdi savcının benimle ilgili beraat talebine rağmen Türk yargısına güvenmiyorum. Çünkü konu benim kişisel meselem değil. Çünkü hala Selahattin Demirtaş içeride, Figen Yüksekdağ içeride, Osman Kavala içeride. Onlar içerdeyken Türk yargısına güvenmiyorum" ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe’den Tuncay Yıldırım’ın haberine göre; Meşale Tolu, savcının beraat talebi karşısında şaşırmadığını söyledi.

‘HAKSIZLIKLARI DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİM’

Dört yıllık bir süreçten sonra gelen beraat talebine "Ne sevindiğini, ne de üzüldüğünü" ifade eden Tolu, "Sürekli delil üreterek beni yargılamaya çalıştılar. Şimdi savcının benimle ilgili beraat talebine rağmen Türk yargısına güvenmiyorum. Çünkü konu benim kişisel meselem değil. Çünkü hala Selahattin Demirtaş içeride, Figen Yüksekdağ içeride, Osman Kavala içeride. Onlar içerdeyken Türk yargısına güvenmiyorum" dedi.

"Bundan sonra da haksız yere tutuklanan insanlar için mücadeleye devam edeceğim" diye konuşan Meşale Tolu, "Benim beraat edecek olmam bir şeyi değiştirmeyecek, ceza da alabilirdim, önemli değil. Ben bundan sonra da haksızlığa uğrayanların sesi olmaya devam edeceğim" dedi.

Sekiz ayı tutuklu olmak üzere dört yıldır devam eden süreçte çok yorulduğunu ifade eden Tolu, "En azından bu sürecin artık sona eriyor olması olumlu.  Ama dört yıl hem benim için, hem çocuğum için hem ailem için çok zor geçti. Adalet yerine geldi mi, hayır" dedi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savcı, aralarında Meşale Tolu'nun eşi Suat Çorlu’nun da bulunduğu diğer 11 sanığa ise "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar değişen hapis cezaları talebinde bulundu. Savcı, bu sanıkların diğer suçlamalardan ise beraatları istedi.

STUMPP: DAVA SİYASİ MUHALİFLERE KARŞI BİR TACİZ

Duruşmayı Alman Yeşiller partisi medya politikaları sözcüsü Margit Stumpp, Almanya Başkonsolosluğu'ndan temsilcilerle birlikte izledi.

Duruşmadan sonra Alman basın ajansı DPA'ya konuşan Stumpp, "Elbette Meşale Tolu hakkında beraat talebinde bulunulmasından çok memnunum, ancak bu süreç hukuksuzdu ve siyasi muhaliflere karşı bir tacizdi" ifadelerini kullandı.

Meşale Tolu'nun avukatı mütalaaya katıldıklarını belirtirken, diğer sanıkların avukatları mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmayı 24 Aralık'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Tolu, Türkiye'de 30 Nisan 2017'de gözaltına alınmış ve yaklaşık 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. O dönemde Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) çalışan Meşale Tolu Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliği ve propagandası ile suçlanmıştı. 18 Aralık 2017'de adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağı ile tahliye edilen Tolu hakkında yurt dışına çıkış yasağı 20 Ağustos 2018 tarihinde kaldırılmıştı.

Öne Çıkanlar