Toyota Rusya’daki üretimini durdurdu

Toyota Rusya’daki üretimini durdurdu
Toyota'nın St. Petersburg'daki yıllık 100 bin araç üretim kapasitesine sahip fabrikasında RAV4 spor arazi aracı ve Camry sedan üretiliyor.

Toyota, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik yaptırımların etkilerine ilişkin artan endişeler ve tedarik zinciri kesintileri nedeniyle Cuma gününden itibaren St. Petersburg'daki tesisindeki faaliyetlerini askıya alacağını açıkladı.

Honda, Rusya'ya araç ve motosiklet sevkiyatını askıya alırken, Mazda da yaptırımlardan kaynaklanan potansiyel finansal kargaşa korkusuyla ülkedeki fabrikasına otomobil parçası ihracatını durdurmayı planlıyor. 

Toyota'nın St. Petersburg'daki yıllık 100 bin araç üretim kapasitesine sahip fabrikasında RAV4 spor arazi aracı ve Camry sedan üretiliyor.

Toyota yaptığı basın açıklamasında, St. Petersburg tesisindeki operasyonların "bir sonraki duyuruya kadar" durdurulacağını ve bu durumdan şirketin Avrupa'nın geri kalanındaki üretim ve satış operasyonlarının etkilenmeyeceğini belirtti. Açıklamada, "Küresel gelişmeleri de takip ediyoruz ve gerektiğinde gerekli kararları alacağız" denildi.

Japon otomobil devi, 2007 yılında Rusya'da üretime başladı ve geçen yıl ülkede yaklaşık 80 bin araç üretti. Toyota'nın yerel satış üssü ise Moskova'da.

Honda'nın Rusya'ya sevkiyatını durdurma kararı, otomobil üreticisinin uzun süredir satışlardaki düşüşün devam etmesinden kaynaklandı.

Honda, Rusya'da yerel bir üretim üssü olmadığı için Amerika Birleşik Devletleri'nden araç ihraç ediyordu. 2020 yılında Rusya'da 1.406 adet sattı. 

Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki Vladivostok'ta ortak girişim fabrikası bulunan Mazda, Japonya'dan otomobil parçaları ihraç ediyor ve fabrikada montaj yapıyor.

Şirket yetkililerine göre, Rusya'da yerel fabrikaları bulunan diğer Japon otomobil üreticileri arasında Mitsubishi Motors faaliyetlerini askıya alabilirken, Nissan Motor durumu yakından değerlendirecek.

Öne Çıkanlar