İzmir'de yolda sohbet eden trans kadınlar darp edilerek gözaltına alındı

İzmir'de yolda sohbet eden trans kadınlar darp edilerek gözaltına alındı
Alsancak'taki Bornova Sokak'ta akşam saatlerinde yolda sohbet ederken bekçiler tarafından gözaltına alınan üç trans kadın, uzun süre ters kelepçeli halde bekletildi.

İzmir Alsancak'taki Bornova Sokak'ta dün akşam saatlerinde 3 tarans kadın bekçiler tarafından şiddet gördü. Trans kadınlara önce hakaret eden bekçilerin yaşanan tartışmanın ardından trans kadınlara saldırdığı belirtildi. Trans kadınları darp ederek gözaltına alan bekçilerin, üç trans kadını uzun süre karakola götürmediği, karakolda ise ters kelepçeli halde beklettikleri ileri sürüldü..

YOLDA SOHBET EDERKEN DARP EDİLİP GÖZALTINA ALINDILAR

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun tanıklara dayandırdığı  haberine göre; gece 01.20 sularında arkadaşına gitmek için evden çıkan trans kadınlar, yolda karşılaştıkları başka bir trans kadınla konuşmaya başladı. Sohbet esnasında gelen bekçiler üç trans kadından işlem yapmak için kimlik istedi. Trans kadınlar seks işçisi olmadıklarını belirtirken, sesini yükselterek kimlik isteyen bekçiler kadınları darp etmeye başladı. Yerlerde sürüklenen trans kadınlara biber gazı sıkıldı.

Ters kelepçe uygulanan trans kadınlar, polis aracına bindirildi. Bir süre araçta bekletilen kadınlar daha sonra karakola götürüldü. Kadınlar işlemlerin ardından gündüz saatlerinde serbest bırakıldı.

'112'Yİ ARAYIP TERS KELEPÇE İLE BEKLETİLDİKLERİNİ SÖYLEDİLER'

Yaşananlara ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Siyah Pembe Üçgen Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Sena Yazıbağlı, "Darp, biber gazı, polis arabasında havasız keyfi olarak bekletme, 100 metre ilerideki karakola geç götürme, kollukta ters kelepçe bekletme. İşkenceye maruz kalan trans kadınlar 112'yi arayıp Alsancak Polis Karakolu'nda ters kelepçe bekletildiklerini söyledikten sonra kelepçeleri açıldı" ifadelerini kullandı.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Baran Selanik ise yaşanan saldırıya ilişkin "Dün gece Alsancak’ta trans kadınlar işkence yapılarak gözaltına alındı. Vücutlarında çok ağır yaralar var. Uzun zamandır kolluğun ve bekçilerin uyguladıkları şiddet dün gece çok ciddi bir boyuta ulaştı. İşkenceciler mutlaka hesap verecek" diye belirtti.

DAHA ÖNCE DE TEHDİT EDİLMİŞLERDİ: KARAKOLDA GÖRÜRSÜN SEN

Öte yandan mayıs ayının başlarında ise aynı bölgede benzer bir olay daha yaşanmıştı. 30 Nisan'da Alsancak'ta ikâmet ettiği sokakta arkadaşları ile konuşan trans E.S, bekçiler tarafından baskı ve tehdide maruz kalmıştı. Bekçiler E.S. ve arkadaşlarına, "Bu sokakta durmayın, gezinmeyin burada" ifadelerini kullanmıştı.

Yaşananlar görüntülere de yansırken, cep telefonuyla çekilen videoda konuşan trans kadınlar, "Burada sohbet ettiğimiz için bizleri kovmaya çalışıyorlar. Yoldan geçerken bizim yolda yürümemizi, konuşmamızı bile engelliyorlar. Siz devlet memurusunuz görevi kötüye kullanıyorsunuz" dedi. Bekçilerin tavrına tepki gösteren trans kadınlar "Karakolda görürsün şimdi sen" şeklinde tehdit edilmişti.

Öne Çıkanlar