TRT, arşivinden Uğur Mumcu’yu kaldırıp Hülya Koçyiğit’i koydu

TRT, arşivinden Uğur Mumcu’yu kaldırıp Hülya Koçyiğit’i koydu
Tepkilerin ardından bir açıklama yapan TRT, 'Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır' denildi.

TRT, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun katıldığı tarihi programları çevrim içi arşivinden sessizce kaldırdı. Dönemin çok sesliliğini yansıtan, eleştirel gazeteciliği de içeren görüntülerin yerine, Hülya Koçyiğit ve Alev Alatlı gibi isimlerin videoları konuldu.

Gazeteci Emre Kızılkaya Journo.com.tr'de yayınlanan yazısında öldürülen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun katıldığı programların TRT arşivinden silindiğini açıkladı. Kızılkaya, "TRT: Uğur Mumcu yok, size Hülya Koçyiğit veya Alev Alatlı verelim" başlıklı yazısında, "TRT, Uğur Mumcu’nun katıldığı tarihi programları çevrim içi arşivinden sessizce kaldırdı. ‘Eski Türkiye’nin çok sesliliğini yansıtan, eleştirel gazeteciliği de içeren görüntülerin yerine, Hülya Koçyiğit ve Alev Alatlı gibi isimlerin videoları konuldu. Vergilerimizle finanse edilen kuruma bunun nedenini sordum. Aldığım ve alamadığım yanıtları, Mumcu’nun ölüm yıl dönümünde aktarıyorum" dedi.

404 HATASI

Gazeteci Kızılkaya,"Uğur Mumcu’nun cenaze törenini konu alan haber videosu uçmuştu" diyerek söz konusu aramalarda "404 hatası" verdiğini, yani silindiğini aktardı.

Kızılkaya, 30 Haziran 2020’de TRT Arşiv'e konuyla ilgili yazdığı e-posta'nın ardından şu yanıtı aldığını bildirdi:

"Ayın Getirdikleri arşivimizde beş bölüm olarak yer almakta olup, eğer bu programı satın almak ister iseniz bu programın yapımında sizin ya da birinci dereceden yakınınızın yer almış olmanız gerekmektedir. Ayrıca bunların tekrar TRT Arşiv’de yer alması için talebiniz ilgili birimimize iletilmiştir."

Yani vergilerimizle üretilen onlarca yıllık TV programlarını bugün izleyebilmemiz için bir daha para vermemiz bile yetmiyor, kendimizin veya aile üyelerinden birinin yapımcılar arasında yer alması şart!

Bu uygulamanın yasal zeminini ve daha önce internete yüklenen programların neden kaldırıldığını sorduğumda ise ertesi gün şu yanıt geldi: "Bu adres TRT’nin Arşiv Dairesi Başkanlığına ait olup, görevimiz görüntü ve işitsel satışı yapmaktır ve uygulamamız  her zaman böyle idi. Programların internette yayınlanması talebiniz ise yine ilgili birimimize iletilmiştir.

13 Ocak’ta aynı adrese bir e-posta daha göndererek son durumu sordum. Yine "Talebiniz ilgili birimimize iletilmiştir" cevabını alınca "ilgili birimin" dikkatini bir de bu yazıyla çekmeyi deneyeyim dedim."
MUMCU'NUN KIZINDAN AÇIKLAMA

Araştırmacı gazeteci Mumcu’nun öldürülmesinden sonra kurulan um:ag Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu Aybars’a bu durumu sorduğunu anlatan Kızılkaya, "Bu arşivlerin kamuya açık olması gerekir" yanıtı aldığını aktardı.

"Gazetecilere, özellikle de gençlere iki çağrım var" diyen Kızılkaya şunları ifade etti:

1-TRT’nin sosyal medya hesaplarına veya e-posta adreslerine yazarak Uğur Mumcu görüntülerinin yeniden yüklenmesini bir vatandaş olarak talep edin.

2-Uğur Mumcu’nun kitaplarını alıp okuyun ki araştırmacı gazeteciliğin en güzel örneklerinden mahrum kalmayın.

Böylece Uğur Mumcu başta olmak üzere, vatandaşın haber alma hakkı için bedel ödeyen tüm gazetecilerimizin mirasına hep beraber sahip çıkabiliriz."

TEPKİ ÜZERİNE TRT’DEN AÇIKLAMA

Journo’da Kızılkaya’nın yazısına yapılan güncellemede, TRT’nin tepkiler sonrası açıklama yaptığı belirtilerek şöyle denildi:

"Bu yazı dün akşam yayımlandıktan sonra birkaç saat içinde sosyal medyada binlerce paylaşım aldı, yüzlerce vatandaş TRT’den açıklama istedi. Bunun üzerine TRT, bugünün ilk saatlerinde şu tweet’i attı:

"Ülkemiz gazetecilik tarihinin önemli bir ismi olan Uğur Mumcu’nun arşivinin kaldırılması söz konusu değildir.Bu görüntüler tüm TRT arşivleri gibi tek bir adrese TRT İZLE’ye taşınmaktadır. Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır. @ozgurmumcu"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar