Trump yeni polis kararnamesini imzaladı

Trump yeni polis kararnamesini imzaladı
Kararname, 'görevini kötüye kullananların bilgilerinin veri tabanında toplanmasını' ve 'polisin hayatı tehlikede olmadıkça zanlının boynuna baskı uygulayarak gözaltına almasını' kaldırıyor.

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından gündeme gelen "polis reform kararnamesi" ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalandı

Donald Trump'in imzaladığı başkanlık kararnamesi "aşırı güç kullanma sicili" bulunan polis memurlarına ilişkin federal bir veri tabanının oluşturulmasını ve 'polisin hayatı tehlikede olmadıkça zanlının boynuna baskı uygulayarak gözaltına alma' uygulamasını kaldırmayı öngörüyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Trump Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada "farklı geçmişlerden geliyor olsak da toplumda eşitliğin sağlanması konusunda aynı görüşteyiz. Biz birlikte yas tutan ve yaralarını birlikte saran bir ülkeyiz" dedi.

Son dönemde polis şiddetine kurban giden kişilerin aileleriyle bir araya geldiğini belirten Trump, "Tüm Amerikalılar sizlerle birlikte yas tutuyor. Sevdikleriniz yok yere hayatını kaybetmiş olmayacak. Acınızı hafifletmem ama adalet için birlikte mücadele edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Protestolarda da bazı aktivistlerin gündeme getirdiği "polisin bütçesinin kesilmesi" ya da "polis teşkilatlarının lağvedilmesi" taleplerine de değinen Trump buna karşı olduğunun bir kez daha altını çizdi, "Amerikalılar kanun ve nizam istiyor. Polis olmazsa kaos ve anarşi olur. Güvenlik olmazsa felaket olur" dedi. Trump, suç oranının düşürülmesi çabalarının ve polis teşkilatlarına daha yüksek standartların getirilmesinin birbirini dışlayan amaçlar olmadığını söyledi.

ABD Senatosu’nda da polis reformu konusunda bir yasa tasarısı üzerinde çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Trump, ABD Kongresi ile bu konuda birlikte çalışmaya hazır olduğunun mesajını verdi.

Trump’ın imzaladığı kararname şu unsurları kapsıyor:

  • Aşırı güç kullanan polis memurlarına ilişkin federal bir veri tabanının oluşturulması ve bu veri tabanı üzerinden bilgi paylaşımı yapılması,
  • Polis memurunun hayatı tehlikede olmadıkça polisin zanlının boynuna baskı uygulayarak gözaltına alma yönteminin yasaklanması,
  • Polis teşkilatlarına güç kullanımına ve gerilimin düşürülmesine ilişkin verilecek eğitimler için Adalet Bakanlığı bütçesinden kaynak sağlanmasına öncelik verilmesi,
  • Uyuşturucu bağımlılığı ya da evsizlerle ilgili şiddet içermeyen vakalarda kolluk kuvvetlerinin olaya müdahalesine sosyal çalışanların da dahil edilmesi.

PELOSİ KARARNAMEYİ YETERSİZ BULDU 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Trump'ın imzaladığı kararnameyi "zayıf ve yetersiz" buldu. Nancy Pelosi yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan'ın zayıf başkanlık kararnamesi üzücü ve ciddi şekilde, yüzlerce Siyah Amerikalı'yı katleden ırksal adaletsizlik ve polis şiddeti salgınıyla mücadele için yapılması gerekenleri karşılamıyor. Kararname, kusurlu davranışların sona erdirilmesi amacıyla hesap verilebilirliği sağlayacak anlamlı ve zorunlu adımları içermiyor. Ulusal olarak ızdırap çektiğimiz bu dönemde, en azına uysalca razı olmak yerine cesur değişim konusunda ısrarlı olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokratlar'ın hazırladığı polis reformu yasa tasarısının şeffaflığı artırıp polisin hesap vermesini sağlayarak sistematik ırkçılığa çözüm getirmek üzere polis kültürünü dönüştüreceğini belirtti.

Pelosi Kongre'deki Cumhuriyetçiler'e ve Beyaz Saray'a da "gerçek değişim"in desteklenmesi konusunda çağrıda bulundu, açıklamasını "Amerikan halkı izliyor ve hayat kurtarmak adına ortak bir zeminde buluşmamızı bekliyor" ifadeleriyle sonlandırdı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ DE YETERSİZ BULDU

İnsan hakları örgütleri de Trump’ın imzaladığı kararnamenin içeriğini yeterli bulmadıklarını ifade ediyor. Vatandaşlık ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı’nın başkanı Vanita Gupta yaptığı yazılı açıklamada, "Kararnameyle ileriye dönük bazı adımlar atılmış olsa da, kapsamlı ve cesur adımlar bekleyen bir ülke için yeterli bir yanıt değil" ifadesini kullandı. (Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar