TSK operasyonun sürdüğü sınır hattında kesilen ağaçların Türkiye’de satılması Meclis gündeminde

TSK operasyonun sürdüğü sınır hattında kesilen ağaçların Türkiye’de satılması Meclis gündeminde
‘Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yaptığınız ekolojik kırımı nasıl açıklıyorsunuz? Yapılan bombardımanlarda kaç yerleşim yeri zarar görmüş, ne kadar ekili arazi yakılmıştır?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Bêgova ve Dêrekar beldeleri ile Berwari bölgesindeki ağaç kıyımını Meclis gündemine taşıdı. Federe bölgedeki köylerin daha önce yapılan hava bombardımanları nedeniyle boşaltıldığını hatırlatan Uca, bölgede halka ait ağaçların kesildiğini aktardı.

‘MİT KOORDİNASYONU İLE SATILDI’ İDDİALARINI HATIRLATTI

KDP Politbüro Üyesi Ali Ewnî’ye yakın şirketler ile Türkiye’deki bazı şirketlerin ortaklığıyla kesilen ağaçların, MİT koordinasyonunda Türkiye’ye götürülerek satıldığı iddialarını hatırlatan Uca, "Özellikle Sindi bölgesinin Sinaht, Mêrga Şîş, Kelok, Masi Sinda köyleri ve çevresindeki tüm ormanlık alanlarda ağaçların kesimi ve satımı Cengiz Holding’e bağlı üç taşeron şirket tarafından yapıldığı yine basında yer almaktadır" diye belirtti.

"Ağaç kıyımına gelen tepkiler üzerine Türkiye Erbil Büyükelçisi Hakan Karaçay, Kürdistan’daki bulundukları arazileri satın aldıkların ve ağaç kestiklerini itiraf etmiştir" diyen Uca, "Öte yandan Türkiye tarafından yapılan bombardımanlarda sivil yerleşim yerlerinin de hedef alındığı, köylülere ait ekili araziler yakıldığı ve hayvanların öldürüldüğü gelen bilgiler arasındadır" ekini yaptı.

 Uca, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:  

"-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan ormanların tahrip edilip, ağaçların Cengiz Holding aracılığı ve MİT koordinasyonuyla kesilip Türkiye’de satıldığı iddiaları doğru mudur?

-Türkiye Erbil Büyükelçisi Hakan Karaçay’ın da itiraf ettiği arazi satın alımları ve ağaç kesimlerinin nedeni nedir? Bölge halkına ait ağaçların kesilip, Türkiye’de satılmasının yasal bir zemini mevcut mudur?

-Son bir aydır kaç ağaç kesilmiş, ne kadar arazi satın alınmıştır?

-Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yaptığınız ekolojik kırımı nasıl açıklıyorsunuz?

-Yerleşim yerlerinin hedef alınıp hayvanların öldürülmesinin ve ekili tarım arazilerinin yakılmasının sebebi nedir?

-Yapılan bombardımanlarda kaç yerleşim yeri zarar görmüş, ne kadar ekili arazi yakılmıştır?

-Bir ayı aşkın süren hava saldırılarından dolayı kaç köy boşaltılmış, kaç sivil vatandaş göçe zorlanmıştır?" 

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı operasyon sürüyor. Operasyon bölgesinde çok sayıda köy boşaltılarak, bölge halkı göçe zorlanırken, köylülere ait ağaçların da TSK’ya bağlı korucu ve ÖSO grupları tarafından kesilerek, şirketler eliyle Türkiye’de satıldığı iddia edilmişti. KDP’li bir parlamenterin söz konusu ağaç kıyımını doğruladığı öne sürülmüştü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar