TTB: 7 patlamanın yaşandığı havai fişek fabrikasında üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verildi?

TTB: 7 patlamanın yaşandığı havai fişek fabrikasında üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verildi?
TTB son 11 yılda 7'nci kez patlama yaşandığını hatırlatarak, "Üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verildi" sorusunu sordu.

ARTI GERÇEK- Türk Tabipler Birliği(TTB) Merkez Konseyi 3 Temmuz'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlamaya ilişkin bir açıklama yayımladı.

İş cinayetlerinin artık işçi katliamlarına dönüştüğünü kaydeden TTB son 11 yılda 7'nci kez patlama yaşandığını hatırlatarak, "Üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verildi" sorusunu sordu.

'İŞVEREN BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLUDUR'

İşverenin sorumluluktan kaşırıldığına dikkat çeken TTB, "Yasalar Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası işvereninin, bu katliamda birinci dereceden sorumlu olduğunu belirtmesine rağmen, bu katliamda başka sorumlular bulunup yargılanacağı kaygılarını da birlikte getirmektedir. Şimdiden fabrika patronu dururken, fabrika sorumlu müdürü ve 2 ustabaşının gözaltına alınması bu kaygıları artırmaktadır" şeklinde endişesini paylaştı.

Kazanın göz göre geldiğini belirten TTB, "Aynı zamanda patlama sonucu çevreye yayılan zehirli gazlar, çevreyi de kirleterek, büyük bir toplum sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu patlama da Soma, Ermenek, Kozlu gibi ‘geliyorum’ diyen iş cinayetidir. İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür. Bu yasaya bağlı çıkartılan yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığı bile denetlenmemektedir" dedi.

'ÇALIŞMA BAKANLIĞI DENETİM BELGELERİNİ AÇIKLASIN'

Kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini ifade eden TTB Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetimlere ilişkin belgeleri açıklamasını istedi.

"Ayrıca önceki patlamalar sonucunda işletmeye verilen cezalar ve uyarılar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Önemli bir soru da önceki kazalar sonucunda üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verilmiştir. Tüm bu sorular ivedilikle yanıtlanmalıdır" diyen TTB; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın iş cinayetlerine kapı araladığını vurguladı.    

"İşletmelerin, TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve sendikaların denetlemesine olanak tanınmamıştır. İktidarın bugüne kadar gelen politikasıyla işçi, toplum ve çevre sağlığını tehdit eden kazaların azalması mümkün değildir" ifadelerini kullanan TTB şu soruları sordu:

Bu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır?  Ne tür çalışmalar yapmışlardır?

İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?                                      

Çalışan işçilerin hangi risklerle karşı karşıya olduğu tespit edilip işçiler eğitilip, uyarılmışlar mıdır?  

Daha önceki kazalardan dolayı nasıl sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?     

Havai fişek üretminde kullanılan kimyasal maddelerin yaratacağı tehlikeler değerlendirilmiş midir?

Üretilen malzemelerin depolanması için nasıl bir planlama yapılmıştır?                                                    

Üretilen malzemenin depolandığı yerler için, kazaların önlenebilmesi açısından, ne tür tedbirler planlanmıştır?

Hükümet, bu konularda kamuoyunu aydınlatmalı, Türk Tabipleri Birliği’nin ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin bu işletmeye girerek bu konudaki çalışmaları denetlemesine izin vermelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar