TTB'den Hekimlik Andı'nın değiştirilmesine tepki: Cenevre Bildirgesi'ne uygun okunmalı

TTB'den Hekimlik Andı'nın değiştirilmesine tepki: Cenevre Bildirgesi'ne uygun okunmalı
TTB, tıp fakültelerindeki mezuniyet törenlerinde Hekimlik Andı'nın değiştirilmesine tepki gösterdi, 'Hekimlik Andı, Cenevre Bildirgesi'ne uygun okunmalıdır' uyarısı yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), çeşitli üniversitelerin tıp fakültelerindeki mezuniyet törenlerinde Hekimlik Andı'nın değiştirilmesine tepki gösterdi. Son olarak Selçuk Üniversitesinde değiştirilmiş bir andın okutulacağı bilgisinin kendilerine ulaştığını belirten TTB, "Tekrarlıyoruz, Hekimlik Andı Cenevre Bildirgesi'ne uygun okunmalıdır" uyarısı yaptı.

2021-2022 tıp eğitimi döneminin sonuna geldiğimiz bu günlerde mezun olup aramıza katılacak yeni meslektaşlarımızı karşılamanın heyecanını yaşadıklarını ve kendilerini kutladıklarını belirten TTB, "Fakat bir süredir mezuniyet törenlerinde bazı üniversite yönetimlerinin evrensel 'Hekimlik Andı' konusunda ortaya koydukları tutum bizleri hayal kırıklığına uğratmaktadır" diyerek Ant konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Geçtiğimiz senelerde tanık olduğumuz bazı olumsuz durumlara benzer şekilde bu sene de Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’nce belirlenmiş 'Hekimlik Andı' yerine evrensel hekimlik değerlerine aykırı ifadeler içeren farklı bir metnin okutulmasına dair bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Konya Selçuk Üniversitesi yönetiminin düzenlenecek mezuniyet töreninde yeni mezun meslektaşlarımıza Dünya Tabipler Birliği’nce belirlenmiş olan 'Hekimlik Andı'ndan farklı bir andı okutacağı yönünde bir kararı olduğu bilgisi bugün sabah saatlerinde tarafımıza ulaşmıştır. Bunun üzerine gün içinde üniversite rektörü ve tıp fakültesi dekanına hitaben resmi yazı yazılmış ve etik değerlere sahip çıkılması çağrısı yinelenmiştir.

Konuyla ilgili daha öncesinde TTB Etik Kurul'umuzun yapmış olduğu açıklamayı aşağıda tekrarlıyor; fakülte yönetimlerimizi yeryüzündeki tüm hekimler için ortak ve bağlayıcı olan Cenevre Bildirgesi metnine sadık kalmaya davet ediyoruz."

HEKİMLİK ANDI ÜNİVERSİTELERDE SANSÜRE UĞRUYOR

Hekimlik Andı, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu yıl da değiştirme ve bozuşturma girişimleri ile karşılaşıyor. Değiştirilmemiş andı okumak isteyen öğrenciler ise baskılara maruz kalıyor.

Geçtiğimiz günlerdeki yemin töreninde Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde okul yönetimi, Hekimlik Andı'nı değiştirerek 'hastanın cinsel yönelimi' kısmını sansürlemiş, öğrenciler ise sansürü delerek 'cinsel yönelim' diye haykırmıştı.

Öne Çıkanlar