Verileri gerçek dışı bulan ekonomistler: Ey AKP, ey TÜİK biz aptal mıyız?

Verileri gerçek dışı bulan ekonomistler: Ey AKP, ey TÜİK biz aptal mıyız?
TÜİK'in açıkladığı verileri gerçek dışı bulan ekonomist, gazeteci ve siyasetçiler sosyal medyadan tepki gösterdi. Ekonomist Zelyut, 'Ey AKP ey TÜİK biz aptal mıyız?' diye seslendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda 2,39 yüzde artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,58'den yüzde 19,89'a yükseldi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, 12 aylık enflasyonu yüzde 49,87 olarak açıkladı. Buna göre Ekim ayındaki fiyat artışı yüzde 6,9 oldu.

TÜİK'in açıkladığı gerçekten uzak veriler sosyal medyada da tepki çekti.

ENFLASYON VERİLERİNE İLİŞKİN BAZI TWEET'LER ŞÖYLE:

Prof.Dr.Burak Arzova: Dün söylemiştim. Eğer enflasyon aylık yüzde 2.5 ve üstü gelseydi yıllık enflasyon % 20 üzerinde olacaktı ama ne şanslıyız ki  Ekim ayı aylık enflasyonu % 2.39 geldi ve yıllıkta % 20 altında kalarak % 19.89 oldu.

Evren Devrim Zelyut: Ey AKP ey TÜİK biz aptal mıyız? TÜFE yıllık %19,58 artmış! Çevremizde fiyatların nasıl yükseldiğini görüyoruz ama siz bir satıcının 20 TL yazmak yerine 19,99 yazması gibi bizi uyutacağınızı mı sanıyorsunuz? Türkiye enflasyonu %40-44 arası bir rakamdır bunun ispatını TUİK üretici fiyat rakamlarında görebilirisiniz?ÜFE’nin 46 olduğu yerde TÜFE 19 olamaz! Hangi satıcı aradaki farkı göğüsleyebilir? TUİK rakam düzelteceksen ÜFE’yi de düşür! ÜFE ve TÜFE arasında böyle makas olamaz!

Refet Gürkaynak: Merkez Bankası sadece faiz indirmeye kadir olunca enflasyon ile mücadele TÜİK’e kalmış olabilir mi?

Güldem Atabay: Ekim enflasyonu %6,9; gıda fiyatları sadece aylık %9,1. Yıllık TÜFE %50. 2022’de yıllık seviyenin %60-70 arasına oturduğunu izleyeceğiz. AKP’nin büyük başarısızlığı. Dış dünyadaki enflasyon bu başarısızlığın sadece küçük bir faktörü.

Ozan Bingöl: İki ay önce neler olabileceğini yazmıştık. TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre Yeniden Değerleme Oranı %36,20 olarak gerçekleşti. YDO son 16 yılın rekoruna ulaştı. Umarız Cumhurbaşkanı yetki kullanır, aksi halde 2022 her alanda olduğu gibi vergilerde de çok zor geçecek.

Ümit Akcay: Ekonomik büyümenin canlandırılması için faizin düşürülmesinin kur şoku ile karşılaşması ve kur şoku karşısında faizlerin sert bir şekilde artırılması 2013 sonrasının tipik özelliğidir. Bu özellik ekonomi yönetimindeki zikzakları da açıklar. (2/3) Şimdi farklı olan, kur şokuna karşı faiz artışına henüz gidilmemiş olmasıdır. Eylül itibariyle başlayan faiz indirimi süreciyle birlikte 2013 sonrası oluşan zikzaklı modelden de sapılıp sapılmadığını tespit etmek, önümüzdeki dönem için kritik olacaktır. (3/3)

Özer Sencar: Seçmenlerin %85’ hayat pahalılığının devam edeceğini düşünüyor. Siyaset çözüm üretme sanatıdır. Kibar olmayan bir kelam: keskin zeka keramete … attırır.

Özcan Kadıoğlu: Enflasyon için yan yollara girip başka suçlular aramak yerine

Gelişmiş Ülkeler : 9,0

Euro Bölgesi :6,85

AB Ort :6,44

G7 : 5,1

Dünya Ort :4,15

Gelişmekte Olan Ülkeler : 3,45

Katı enflasyonu yaşadığımızı önce yetkililer sorgulamalı.

Durmuş Yılmaz: Ekim 2021 TÜFE  enflasyonu %19.58’den %19.89’a yükseldi. Beklenen % 20’nin altında. Tüik artık yalnız enflasyonu ölçen değil, enflasyonla da mücadele eden kurum mu olmuş acaba. Bu arada ENAGrup Aylık enflasyonu %6.90, 12 aylık artış oranını ise %49.87 olarak ölçtü.

Aykut Erdoğdu: Önce enflasyonu düşük açıkla… Sonra faizi enflasyondan daha düşük belirle… Sonra KGF’li kredi dağıt… Kredi alanlar döviz ve gayri menkul alsın… Kur uçsun… Enflasyon uçsun… Faiz uçsun… Sonra başa dön… Bu döngüde maaşlı çalışan kaybetsin… Ucuz krediyi kapan kazansın…

Öne Çıkanlar