Cumhurbaşkanının darbe yaptığını belirten Tunus Meclis Başkanından direniş çağrısı: Görevimizin başındayız

Cumhurbaşkanının darbe yaptığını belirten Tunus Meclis Başkanından direniş çağrısı: Görevimizin başındayız
Milletvekilleriyle beraber Cumhurbaşkanının çalışmalarını durdurduğu meclisin önüne gelen ve içeri girmesi engellenen Tunus Meclis Başkanı Gannuşi, direniş çağrısı yaptı.

Foto: Arşiv / Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi


Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararları nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said'i darbe yapmakla suçladı, direniş çağrısı yaptı. 

Cumhurbaşkanı Said, "ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşulları" gerekçe göstererek Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu. Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini söylemişti.

'BU BİR DARBE'

El Cezire televizyonuna değerlendirmede bulunan Tunus Meclis Başkanı Gannuşi, Cumhurbaşkanının aldığı bu kararların yasal bir dayanağı olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor" dedi. "Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Said'in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak bunların içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Ülkede başta başkent Tunus olmak üzere hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

‘HÜKÜMET HALA GÖREVİNİN BAŞINDA’

Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ayrıca demokratik olarak seçilmiş parlamento ve hükümetin halen görevinin başında olduğunu belirtti. Gannuşi, AA'ya yaptığı açıklamada, Said'in kararlarından üzüntü duyduklarını belirterek, "Bu açıkça anayasal bir darbedir. Devrime, genel ve kişisel özgürlüklere karşı bir darbedir. Demokratik olarak seçilmiş parlamento, hükümet ve gerisi halen görevinin başında" dedi.

Cumhurbaşkanının anayasayı yorumlama şeklinin tamamen yanlış olduğunu düşündüklerini vurgulayan Nahda Hareketi lideri, gerçeklerden farklı olan bu yorumun, anayasanın ilkel bir okumasına dayandığını ve cumhurbaşkanının belli koşullarda istisnai kararlar vermesine imkan tanıdığını söyledi.

Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said'in kendisine danışarak anayasa çerçevesinde kararlar alacağını söylediğini, kendisinin de bunun doğal bir süreç olacağını düşündüğünü aktardı.

Tunus anayasasının, acil durumlarda parlamentonun hükümetin görevden alınmadan sürekli çalışmasını öngördüğünü hatırlatan Gannuşi, "Yaşananların anayasal bir darbe olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

MECLİS BAŞKANINDAN DİRENİŞ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Said’in aldığı kararların yanlış ve ülkeyi bir karanlığa sürükleyeceğini ifade eden Meclis Başkanı Gannuşi, parlamento üyelerini direnmeye ve meşruiyetlerini savunmaya çağırdı.

Demokrasiyi korumak için Tunus İşçi Örgütü Genel Sekreteri Nureddin Tabubi ile bir görüşme yaptığını dile getiren Gannuşi, bugün parlamentodaki siyasi grupları toplantıya çağıracağını ve Meclisteki çalışmalarını normal şartlarda olduğu gibi sürdüreceklerini ifade etti.

Gannuşi ayrıca Başbakan Meşişi ile de temas halinde olduğunu sözlerine ekledi.

ASKERLER, MECLİS BAŞKANI VE MİLLETVEKİLLERİNİN MECLİSE GİRMESİNE İZİN VERMEDİ

Öte yandan Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma ve parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını askıya alma kararını duyurmasının ardından Meclis binasına geldi. Yardımcısı ile diğer bir grup milletvekilinin eşliğinde Meclis kapısına gelen Gannuşi, kapıdaki askerlerden içeri girmelerine müsaade edilmesini istedi. Ancak Meclis kapısındaki askerler, Gannuşi ve beraberindeki milletvekillerine Cumhurbaşkanlığından aldıkları talimatlar dolayısıyla girişlerine izin veremeyeceklerini iletti.

Askerlerle burada kısa bir diyalog yaşayan Gannuşi, Meclise giriş yapmalarının engellenmesini kınadı ve tüm milletvekillerine sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yetkilerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Tunus halkının özgürlükleri elinden alınarak saldırıya maruz kaldığını söyleyen Gannuşi, "Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu müddetçe yaşamanın bir kıymeti yoktur" dedi.

Gannuşi, askerlerce kapatılan Meclis binasının önünden Tunuslulara ve orduya Cumhurbaşkanı Said'in kararlarına karşı durma çağrısı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar