Turizm aşkına yarı özerklik

Turizm aşkına yarı özerklik
Suudi Arabistan'da yapışacak dev turizm bölgesinin 'yarı özerk' olacağı ve bu alanda giyim ve alkol gibi kısıtlamaların olmayacağı bildirildi

DÜNYA - Petrol gelirlerinde yaşayan ve 2050’ye kadar petrol rezervlerinin büyük oranda tükeneceği hesaplanan Suudi Arabistan gelirlerini çeşitlendirmek için dev bir turizm projesini hayata geçirecek.

Suudi Veliahtı Prens Muhammed bin Salman'ın öncülük ettiği 'Vizyon 2030' adlı proje ile 50 adayı kapsayacak 'yarı özerk' bir turizm bölgesi kurulacak. Ülkenin batı sahillerinde yer alan ve 200 kilometrelik bir hat boyunca inşa edilecek adalar üzerinde lüks oteller, tema parklar ve dalış noktaları kurulacak. İlk aşamasının 2022’de tamamlanması planlanan proje toplam 34 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu da Belçika’dan daha büyük bir alana denk geliyor. Projenin toplam maliyetinin 4 milyar doları bulması bekleniyor.

ÖZERK YÖNETİM OLACAK
Projenin önündeki en büyük engel ise mali ya da maddi sorunlardan çok sert Vahabbi kuralları olarak gösteriliyor. Kadınların çarşaf olmadan dışarı çıkmasının, otomobil kullanmasının yasak olduğu, içki içilmesi ve üretiminin sert biçimde cezalandırıldığı ülkede yabancı turistlerin gelmesini sağlamak için bazı esneklikler yapılacağı belirtiliyor. Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu tarafından projeyle ilgili hazırlanan raporda turizm alanının ‘yarı özerk’ olacağı belirtildi. Özerk yapının özel bir komite tarafından yönetileceği ve Suudi Arabistan yasalarından farklı yasaların geçerli olacağı yazıldı. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar