TÜRK-İŞ: Kıdemimiz kırmızı çizgimizdir, aşılırsa cevabımız genel grevdir

TÜRK-İŞ: Kıdemimiz kırmızı çizgimizdir, aşılırsa cevabımız genel grevdir
İşçi sınıfının en köklü kazanımına yönelik müdahale girişimi genel grev sebebi.

Kıdem tazminatının 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi(TES) adıyla fona devredilmek istenilmesi işçi cephesinden tepki almaya devam ediyor.

İşçi konfederasyonları peş peşe açıklama yaparken, örgütlü bulundukları iş yerlerinde de uıyarı eylemleri yapmaya devam ediyor.

TÜRK-İŞ’in kıdem tazminatıyla ilgili görüşlerini içeren yüzlerce mektup yollandı. Mektupta, tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kıdem tazminatı hakkının yeniden düzenlenmek istendiği, bu isteğin arka planında işçinin kıdem tazminatı hakkının tamamen kaldırılması fikrinin yattığı ifade edilirken diğer yandan örgütlü, örgütsüz ayırt etmeden tüm işçilere ulaşmayı hedefliyor.

TÜRK-İŞ bunun için milyonlarca broşürü dağıtmaya hazırlanıyor. TÜRK-İŞ’in il ve ilçe temsilcilikleri 80 ilde broşür ve el ilanlarının yanı sıra vatandaşa maske dağıtacak. TÜRK-İŞ, beş milyon broşür ve maske dağıtımıyla daha çok sendikal örgütlenmenin olmadığı işçilere ulaşmayı amaçlıĞI için; süper marketler, mağaza zincirleri, organize sanayi bölgeleri, KOBİ’ler gibi sendikal örgütlenmenin zayıf olduğu yerlere öncelik verecek.

Broşür ve maske dağıtımı en son Ankara’da yapılacak. Gelecek hafta perşembe ya da cuma günü Genel Başkan Ergün Atalay, yönetim kurulu üyeleri ve tüm sendikaların başkanları Ankara’nın muhtelif yerlerinde broşür dağıtarak, kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülmesine neden karşı olduklarını anlatacaklar.

Söz konusu broşürde, "Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisidir. TÜRK-İŞ Genel Kurulu bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. TÜRK-İŞ’in kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı genel grev olacaktır."

'KIDEM TAZMİNATI 19 GÜNE DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Kıdem tazminatının iş hukukunun temel direği olduğu, kıdem tazminatı ortadan kaldırılırsa İş Kanunu’nun birçok maddesinin anlam ve işlevini yitireceği kaydedildi. Broşürde, halen 30 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatının 19 güne düşürülmek istendiği belirtilerek, işçiler için bir anlamda iş güvencesi sağlayan kıdem tazminatının, bu tasarıyla fona devredilmesinin, iş güvencesini ortadan kaldıracağı, işten çıkarmaları kolaylaştıracağı ifade edildi. Mevcut uygulamada işçinin son giydirilmiş brüt ücreti üzerinden net olarak ödenen kıdem tazminatının hesaplama yönteminin de tasarıyla değiştiği belirtilen broşürde, işçilere bir darbenin de oradan vurulduğu dile getirildi.

'AŞILIRSA CEVABIMIZ GENEL GREVDİR'

"Bu cilalı paketle geleceği belirsiz bir fona devredilmek istenen, işçinin yıllarca çalışarak sabırla biriktirdiği kıdem tazminatı kuşa çevriliyor" denilen broşürde, şu görüşlere yer verildi:

"Taslağa göre, işçi 60 yaşına geldiğinde fonda biriken paranın sadece yüzde 25’ini alabilecek. 60 yaş ile 75 yaş arasında ise fonda biriken paranın yüzde 75’i, SGK’dan alacağı yaşlılık aylığına ilave için kullanılacak. İşçinin ve ailesinin biricik güvencesi olan kıdem tazminatına el konulmasına göz yummayacağız. Bir daha uyarıyoruz: Hangi adla olursa olsun, Türkiye işçi sınıfının en önemli güvencesi kıdem tazminatının gasp edilmesine, işçileri güvencesiz kılacak esnek istihdam modellerine, işsizliği artıracak, ücretleri geriletecek dayatmalara sessiz kalmayacağız. İşçiyi küçümsemeyin. İşçiyi yok saymayın. İşçinin sesine kulak verin. Kıdemimiz kırmızı çizgimizdir, aşılırsa cevabımız genel grevdir."

Öne Çıkanlar